Echipa proiectului Zilele Sofia Nădejde – ediția a IV-a, organizat anul acesta sub tutela Universității „Lucian Blaga” din Sibiu,  a anunțat nominalizările la Premiile Sofia Nădejde. Juriul, format din Cristina Ispas, Florina Pîrjol, Andreea Pop, Cosmin Borza și Vlad Pojoga, a citit în jur de 60 de volume semnate de scriitoare, dintre care a ales astfel:

La categoria POEZIE:

Svetlana Cârstean, sînt alta, Nemira

Teodora Coman, Lucy, Tracus Arte

Diana Iepure, în rest, viaţa e frumoasă, Casa de editură Max Blecher

Angela Marcovici, păsările pe cer ţipă, Casa de pariuri literare

Ruxandra Novac, Alwarda, Pandora M

La categoria PROZĂ:

Paula Erizanu, Ard pădurile, Cartier

Raluca Nagy, Teo de la 16 la 18, Nemira

Alina Nelega, un nor în formă de cămilă, Polirom

Dora Pavel, Bastian, Polirom

Andreea Răsuceanu, Vântul, duhul, suflarea, Polirom

La categoria POEZIE DEBUT:

Elena Boldor, TRAXX, OMG

Ileana Negrea, jumătate din viaţa mea de acum, Fractalia

Alexandra Pâzgu, dă tot ce ai, Tracus Arte

La categoria PROZĂ DEBUT:

Simona Goşu, Fragil, Polirom

Ramona Micu, Povestiri cu oameni mari si mici, Casa de pariuri literare

Maria Orban, Oameni mari, Nemira

Cristina Ispas, juriu: „În primul rând, am fost surprinsă de numărul mare de cărţi, mai ales că aveam impresia, în contextul pandemiei, că editurile au fost mai precaute decât de obicei în a publica autori români. Nu am fost, în schimb, deloc surprinsă de faptul că printre ele se află unele dintre cele mai bune cărţi apărute la noi în ultimii ani, atât la poezie, cât şi la proză, pe lângă altele care continuă inerţial anumite trenduri, fie mai vechi, fie recente. Pe lângă diversele abordări (de prim plan sau de fundal, din diferite perspective) ale trecutului recent, revine romanul istoric, cu subiecte relevante, controversate, revine privirea obiectivă, temele feministe, mai nuanţat, în timp ce rămân de actualitate problemele de cuplu, complicatele relaţii dintre părinţi şi copii etc., o ofertă diversificată”.

Tot în cadrul Galei, care va avea loc în 17 octombrie, la Apollo111, Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului va acorda Premiul Scena.ro pentru Dramaturgie, care anul acesta merge la Alexandra Felseghi.

Cristina Modreanu, redactoră-șefă Scena.ro: „Când au fost anunțate nominalizările UNITER din 2020 toată lumea s-a mirat că un spectacol independent, creat de un ONG necunoscut și semnat de două autoare încă neafirmate, a fost nominalizat la categoria cel mai bun spectacol. Autoarea textului acestui spectacol, Alexandra Felseghi, a ajuns la dramaturgie după ce a studiat pentru a fi regizoare, ceea ce în cazul ei înseamnă că scrie texte de spectacol, nu piese de publicat în volum. Acest tip de autoare de teatru este prea puțin promovat în cultura noastră, ceea ce este un argument în plus pentru alegerea noastră”.

În cadrul aceluiași eveniment, echipa proiectului Zilele Sofia Nădejde – ediția a IV-a a decis ca premiul special, numit anul acesta „Arhive în mișcare”, să meargă la Miruna Runcan. Ca în fiecare an începând din 2019,acest premiu este susținut financiar detranzit.ro/București

Elena Vlădăreanu, co-inițiatoarea Zilele Sofia Nădejde „Oferind acest premiu Mirunei Runcan vrem să atragem atenția asupra importanței muncii de cercetare, o muncă de multe ori invizibilă. Cu o pasiune molipsitoare, Miruna Runcan a creat un spectacol scris din arhivele și din istoria teatrului românesc. A deschis un drum pe care nu mai umblase nimeni până atunci, dar a reușit să atragă tineri cercetători, mai ales cercetătoare, în această pădure de arhive și să ridice o construcție fără egal în domeniul studiilor teatrale”.