Un nou muzeu s-a deschis, la Londra, scrie BBC. Se numește Muzeul Migrației și va funcționa într-o clădire ce a adăpostit o fostă stație de pompieri din sudul orașului.

Muzeul Migrației va funcționa în această locație până cel târziu la începutul anului viitor. În această perioadă, reprezentanții muzeului vor căuta un sediu permanent.

Directoarea viitoarei instituții este Sophie Henderson, o judecătoare în problema imigrării, scrie BBC.

„Au fost discuții dacă să deschidem muzeul în afara Londrei, dar ne-am hotărât, în cele din urmă, să îl deschidem aici. Ne-ar plăcea să găsim un sediu în apropierea Tamisei. Râul ocupă un loc important în istoria oamenilor care au venit în Marea Britanie. Și a fost martorul tăcut al multor persoane care au plecat din Marea Britanie. Și ei fac parte din această poveste”, spune Henderson.

La deschiderea muzeului au fost inaugurate două expoziții. Una dintre ele se numește „100 de imagini ale migrației”, cu fotografii realizate de fotografi profesioniști, dar și de amatori. Expoziția va prezenta o imagine a fenomenului până în perioada victoriană.

Cea de-a doua expoziție se numește „Spune-mi pe nume” și prezintă poveștile „din spatele titlurilor din ziare” a indivizilor din fosta tabără de imigranți din apropiere de Calais.

„Am început acest proiect pentru a umple un gol din peisajul cultural al Marii Britanii. Era nevoie de un astfel de muzeu. Începem cu pași mici, dar sperăm să spunem poveștile extraordinare ale oamenilor care vin sau pleacă din această țară. Vrem să fim un spațiu de dezbatere pentru această problemă, ce pare să fie pe buzele tuturor. Dacă dai timpul înapoi, în aproape fiecare familie din Marea Britanie vei întâlni o poveste ce are legătura cu migrația”, a explicat directorul Muzeului Migrației, Sophie Henderson.

Sue McAlpine, în trecut curator la Museum of London, este cea care se va ocupa de organizarea expozițiilor la noul muzeu.

„Nu avem o colecție permanentă, prin urmare trebuie să fim creativi. Pe viitor, gândim evenimente speciale, în colaborare cu mai multe școli și licee. Diversitatea va fi tema principală în activitatea muzeului”, a spus Sue McAlpine pentru BBC.

În prezent, proiectul se dezvoltă prin finanțări din partea unor grupuri de încredere și a unor fundații caritabile. Directorul muzeului, Henderson, speră, pe viitor, la colaborări care să-i ajute să se dezvolte.

Deschiderea muzeului a avut loc miercuri, 26 aprilie, de la ora 10.

Intrarea în muzeu va fi liberă.

 

Sursă foto reprezentativă: www.migrationmuseum.org