Viena, capitala Austriei, este oraşul cu cea mai bună calitate a vietii, la nivel mondial. Compania internaţională de consultanţă Mercer efectuează în fiecare an un studiu pentru clasificarea calităţii vieţii în 231 de metropole din lume.

Şi în 2017, rezultatele studiului au conferit Vienei cea mai bună notă, decernându-i capitalei austriece pentru a opta oară consecutiv titlul: oraşul cu cea mai bună calitate a vieţii din lume.

Au fost evaluate climatul politic, social şi economic, serviciile de îngrijire medicală, posibilităţile de formare profesională şi cele de petrecere a timpului liber, infrastructura, reţeaua de transport public, serviciile de distribuţie a energiei electrice şi a apei, dar şi disponibilitatea bunurilor de consum, de la alimente până la maşini şi  condiţiile de mediu, de la spaţiile verzi până la poluarea aerului.

După Viena urmează Zürich (locul al doilea), München (locul 4), Düsseldorf (6), Frankfurt (7), Geneva (8), Copenhaga (9) şi Basel (10). Singurele oraşe cuprinse în acest clasament care nu sunt europene sunt Auckland (locul al treilea) şi Vancouver (5).

Istanbul, în scădere cu unsprezece locuri

Comparativ cu anii anteriori, orașele au rămas stabile, cu câteva excepții în clasament. Printre perdanţi se numără Bruxelles, care a scăzut cu șase locuri (ocupând în prezent locul 27), din cauza problemelor de securitate legate de terorism şi Roma, care a ajuns pe locul 57, din cauza problemelor pe care le are cu eliminarea deșeurilor, se arată într-un comunicat de presă, publicat marţi. Ca urmare a turbulențelor politice din Istanbul, oraşul a scăzut cu unsprezece locuri (de la 122 la 133).

Sursă foto cover: austria.directbooking.ro