Terminasem clasa a treia și eram deja la mijlocul vacanței mari. Atunci a fost momentul când mi-am dat seama că, de fapt, vacanțele nu seamănă una cu cealaltă. Cea din ‘95 nu va mai fi la fel de frumoasă ca cea de anul trecut. Și parcă nici la fel de lungă. Și nu voi mai încerca jocurile alea noi pe care le aduceau copiii veniți de la oraș. Apoi, am mai aflat, treptat, că lumea largă nu e ca-n poveștile pe care le citeam eu, cu oameni buni pe la porți care așteaptă trecătorii cu apă rece din fântână, că nu eu am descoperit cum poţi să te uiți la soare cu un ochi închis și unul deschis și că nu vine somnul dacă numeri până la o sută.

Noroc cu cărțile pe care le împrumutam de la biblioteca comunală, noroc cu Mărgica, o furnică ce mi-a ținut de urât cu aventurile ei o vară-ntreagă, noroc cu Legendele Olimpului și să nu mai zic ce bucurie a fost când am descoperit Coliba unchiului Tom. Doar așa mai scăpam de dușmanul copilăriei mele: plictiseala. Citeam tot ce prindeam în mână, cărți bune și cărți rele. N-am avut un îndrumător de lecturi potrivite vârstei mele, și ce bine mi-ar fi prins. Micul Prinț mă privea de pe coperta verde și își aștepta rândul printre cărțile puține din cutia de carton. Numai că eu eram fascinată doar de ilustrațiile din revistă.

Ce viață și copilăria. Îmi ajunge parcă pentru altele două, cu toate amintirile și toți oamenii din ea. Un singur lucru nu-mi convenea deloc, deloc – când auzeam „Lasă, că tu ești mică, n-ai cum să-nțelegi”. Și aș fi putut pune pariu atunci că înțelegeam mai bine decât ei.

De-atunci și până acum e parcă o clipire, închid ochii și sunt mică, dar cu mintea de-acum. Deschid ochii și sunt mare, dar tot cu mintea de-acum. Jocul și joaca sunt diferite, oamenii sunt diferiți, problemele sunt diferite, copiii sunt la fel. La fel de sinceri.

Copilăria, părinții, jocurile, lumea de ieri și de azi cu bune și cu rele, e ceea ce vă propunem în acest număr. De la cei mici, pentru cei mari!

*desen realizat de Cristina Sădeanu- 8 ani

(articol apărut în ediția tipărită Capital Cultural nr. 8)