Poate cei mai celebri şi mai fascinanţi dintre familiile regale din istoria Angliei, Tudorii erau întotdeauna înconjuraţi de o mulţime de servitori şi curteni. „O mie de ochi văd tot ce fac”, se plîngea Elisabeta I. Chiar şi în cele mai intime momente, aveau în preajmă slujitori aleşi special pentru anumite sarcini, care cunoşteau adevărul din spatele strălucirii etalate a regilor şi reginelor. Ei au văzut lacrimile vărsate de Henric al VII-lea la moartea fiului său Arthur, ştiau secretul ce se ascundea în spatele sarcinilor-fantomă ale Mariei „Sîngeroasa” şi cum arăta Elisabeta I fără machiajul, ţinutele şi accesoriile atent alese. Pe baza mărturiilor lăsate de mulţi dintre aceşti slujitori, precum şi a altor izvoare – corespondenţă, registre ale administraţiei reşedinţelor, rapoarte ale ambasadorilor –, Tracy Borman dezvăluie adevărata faţă a membrilor celebrei dinastii, fiind convinsă că înţelegîndu-i pe ei pot fi înţelese pe deplin tulburările politice, religioase şi sociale ale epocii lor.

„Venirea Tudorilor la putere în 1485 a fost semnalul încheierii a mai mult de treizeci de ani de cumplit război civil. Războiul celor Două Roze cum s-a numit mai târziu, a fost o serie de conflicte dinastice între ramurile rivale ale Casei regale a Plantageneților, Casa de York și Casa Lancaster. Desfășurat în mai multe episoade sporadice, nu într-un război continuu, a durat din 1455, când Richard, duce de York, i-a contestat lui Henric al VI-lea autoritatea regală în bătălia de la St Albans, până în 1487, când Henric al VII-lea, din Casa Lancaster, l-a înfrânt pe „pretendentul” Lambert Simnel și pe susținătorii săi yorkiști în bătălia de la Stoke. Ambițiile la tron ale lui Henric Tudor fuseseră stârnite de moartea lui Eduard al IV-lea, în 1483. Eduard lăsase doi fii, dar ambii erau minori și fuseseră plasați sub protecția unchiului lor, Richard, duce de Gloucester. Ulterior, Richard a declarat nulă căsătoria părinților lor pe motiv că Eduard al IV-lea era deja logodit în  momentul căsătoriei sale cu Elizabeth Woodville. ”

fragment  din  cartea Viaţa privată a dinastiei Tudorilor, pag. 15

autor: Tracy Borman

traducere: Vlad Stângu

Editura: Polirom

„Amuzantă şi bine documentată… Un amestec interesant de istorie socială secretă şi detalii cunoscute din vieţile private ale monarhilor dinastiei Tudorilor.” (Kirkus Reviews)

„Tracy Borman reuşeşte să ne facă să-i vedem pe Tudori altfel decît eram obişnuiţi. Povestea umană a unei familii extraordinare, plină de imagini de neuitat.” (Sunday Times)