Cea de-a 68-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin începe în această seară. Sunt așteptați mai mult de 1600 de oaspeți la Palatul Berlinale din Potsdamer Platz Berlin.

Tema de-a lungul acestei ediții va fi dezbaterea pe tema #MeToo, iar în ton similar cu evenimentul Golden Globes, vedetele vor atrage atenția asupra abuzului de putere și a celor sexuale în industria filmului, prin vestimentația pe care o vor purta.

Cel mai mare festival cu public din lume, va debuta astăzi cu premiera mondială a filmului Isle of Dogs regizat de Wes Andreson, în prezența echipei care a dat voce simpaticilor câini din peliculă, Greta Gerwig, Bill Murray, Jeff Goldblum și Tilda Swinton. Seara va debuta și cu o dezbatere pe tema #MeToo, iar publicul așteaptă cu nerăbdare poziția festivalului cu privire la discuțiile despre abuzurile de putere din lumea showbiz-ului.

În acest spirit, Dieter Kosslick, directorul Festivalului de Film de la Berlin a anunțat că va organiza un forum pentru a propune schimbări concrete cu privire la tratamentul femeilor din industria filmului. Deasemenea printre filmele alese, predomină cele în care femeile se află în centrul acțiunii, precum Unsane cu actrița Claire Foy,  Eva cu Isabelle Huppert, Damsel, caracterizat ca fiind un western feminist cu Mia Wasikowska și Becoming Astrid, un film care aduce o nouă perspectivă asupra vieții lui Astrid Lindgren, autoarea romanului Pippi Longstocking. Printre temele controversate se numără și propunerea online a actriței Claudia Eisinger de a înlocui covorul roșu cu unul negru sau hashtag-ul inițiat de actrița Anna Brüggemann, #Nobodysdoll.

Foto: Facebook // Berlinale

Gazda evenimentului va fi din nou moderatoarea Anke Engelke, iar printre oaspeții de seamă ai evenimentului se anunță Senta Berger, Iris Berben, Mario Adorf și Wim Wenders. Juriul din acest an este format în mod intenționat într-o structură de trei bărbați și trei femei, și stă sub conducerea regizorului Tom Tykwer, cel care a semnat celebrele filme germane Lola rennt și Das Parfum – Die Geschichte eines Mörders.  Acesta a declarat într-o conferință de presă că își dorește să vadă filme îndrăznețe și greoaie în cadrul competiției din acest an. Juriul din acest an este compus din Cécile de France, actrița pe care o cunoaștem din filmele L’auberge espagnole sau Django, Chema Prado, fotograf , Adele Romanski, una dintre cele mai de succes producătoare de film independent din SUA, compozitorul japonez Ryūichi Sakamoto și Stephanie Zacharek, critic de film al revistei Time cu importante articole publicate în New York Times, Los Angeles Times, New Yorker și Rolling Stone.

Festivalul de Film din Berlin are loc de-a lungul a zece zile, până în data de 25 februarie, timp în care vor fi proiectate aproape 400 de filme în cadrul diferitelor secțiuni, Panorama, Berlinale Shorts, Generationa și Concurs. Pentru premiile Ursul de Aur și de Argint au intrat în competiție 19 filme. Actorul Willem Dafoe va primi în cadrul celei de-a 68-a ediție a festivalului un urs de aur de onoare, pentru întreaga sa activitate.

Foto: Facebook // Berlinale

Pentru această ediție au fost vândute peste 300.000 de bilete, iar pe lista de Must-See a acestei ediții se află titlurile Eva, în regia lui Benoit Jacquot, Grass, unul dintre cele mai scurte filme ale autorului korean Hong Sang-soo, cu durata de 66 de minute, Museo a lui Alonso Ruizpalacios, Notes on an Appearance din secțiunea Forum, un film experimental în regia lui Ricky D’Ambrose, Unsane a lui Steven Soderbergh, U — July 22, în regia lui Erik Poppe, un film despre teroristul norvegian Anders Breivik care a ucis opt oameni într-un atac din Oslo sau Transit, o adaptare după romanul cu același nume scris de Anna Seghers, în regia lui Christian Petzold.

Foto: Facebook // Berlinale

Anul acesta vor fi prezenți în secțiunea Berlinale Talents și trei artiști români, și anume actrița, scenarista și regizoarea Alina Grigore, scenograful Ioan Antoci și criticul de film Flavia Dima. Filmul Nu mă atinge-mă în regia lui Adina Pintilie a fost selectat pentru cursa câștigătoare a unui Urs de Aur, Luna de miere în regia Ioanei Uricaru a fost selectat în cadrul secțiunii Panorama, și filmul Fotbal infinit a lui Corneliu Porumboiu a fost selectat în secțiunea Forum.