Cu gândul la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, care s-a încheiat la sfârşitul săptămânii trecute, la Sibiu, vă propunem o listă de festivaluri internaţionale de film din lume. Unele dintre ele foarte cunoscute, altele care se evidenţiază prin originalitate.

Festivalul Internaţional de Film din Africa

Festivalul Internaţional de Film din Africa este o platformă importantă în lumea filmului, cu participarea unor regizori locali şi internaţionali, celebrităţi, critici de film, distribuitori, artişti vizuali, studenţi în domeniul filmului, amatori, producători de echipamente de film şi presă internaţională. Tema festivalului, încă de la prima ediţie, este Africa Unites sau Africa Unită.

Gala Festivalului International de Film din Africa, 2014. Sursa: http://afriff.com/

 

Viziunea organizatorilor este atragerea atenţiei asupra potenţialului industriei filmului în Africa şi impactul pe care îl poate avea asupra economiei. Reprezentanţii AFRIFF Africa International Film Festival vorbesc despre rolul important al Africii în dezvoltarea civilizaţiei şi locul unde se pot crea poveşti extraordinare. În acest an, festivalul va avea loc între 11 şi 17 noiembrie. (http://afriff.com)

Festivalul International de Film Western Sahara

Festivalul Internaţional de Film Western Sahara este singurul festival de film din lume care are loc într-o tabără de refugiaţi. Primele 3 ediţii ale festivalului au avut loc în Wilaya of Smara, Wilaya of Ausserd şi Wilaya of El Aaiun. Din 2007, FiSahara, cum mai este cunoscut evenimentul, se desfăşoară la Wilaya of Dakhla.

Fotografie realizata de Carlos Cazzuro, editia din 2014 a Festivalului International de Film Western Sahara.

Scopul festivalului, spun organizatorii, este de a folosi arta filmului şi cultura ca unelte pentru transformare socială. În acelaşi timp, de a atrage atenţia lumii asupra condiţiilor de viaţă a refugiaţilor.  Festivalul are loc în fiecare an în perioada 29 aprilie 4 mai. (http://fisahara.es)

Image Forum Festival

Image Forum Festival este cel mai mare festival al artelor filmului din Japonia, succesor al New Works of Underground Cinema 1973-1975 şi Experimental Film Festival 1981-1985. Sunt prezentate filme experimentale, din Japonia şi din lume.

Sursa foto: www.imageforumfestival.com.

Are loc în Tokyo, Kyoto şi Yokohama, anual şi ocazional poate avea loc şi în alte oraşe din Japonia. Pe lângă filme aparţinând unor regizori locali sau internaţionali, cuprinde şi o secţiune istorică. În acest an festivalul va avea loc între 4 şi 12 august. (http://www.imageforumfestival.com)

Festivalul Internaţional de Film de la Berlin

Festivalul Internațional de Film de la Berlin, cunoscut și ca Berlinala, este unul din cele mai importante festivaluri de film din lume, care are loc anual la Berlin, în Republica Federală Germania. Prima ediţie a avut loc în anul 1951, iar cele mai importante premii acordate sunt Ursul de Aur şi Ursul de Argint.

Sunt prezentate peste 400 de filme, anual, în mai multe secţiuni tematice. Aproximativ 20 de filme concurează pentru cele mai importante premii ale festivalului.

Sursa foto: www.berlinale.de.

Din 2001, directorul festivalului este Dieter Kosslick. Primul director al festivalului a fost Dr. Alfred Bauer. Rebecca, filmul regizat de Alfred Hitchcock, a deschis prima ediţie a festivalului ce a avut loc între 6 şi 17 iunie 1951.

Două filme româneşti au câştigat premii în cadrul festivalului. Filmul Poziţia Copilului a câştigat Ursul de Aur la ediţia din 2013, iar regizorul Radu Jude a câştigat Ursul de Argint pentru lungmetrajul Aferim, în 2015.

Festivalul are loc în fiecare an între 7 şi 17 februarie. (https://www.berlinale.de)

Festivalul Internaţional de Film de la Cannes

Festivalul Internațional de Film de la Cannes este un cunoscut festival internațional, care se desfășoară în fiecare an, în luna mai, la Cannes, oraș situat în sudul Franţei.

Prima ediţie a festivalului de film de la Cannes a avut loc în anul 1932 când ministrul educației din Franţa de atunci, Jean Zay, la propunerea lui Philippe Erlanger și cu ajutor american și britanic, a organizat primul festival internațional francez al filmului.

Sursa foto: Variety

Începând cu 1947, festivalul a fost denumit „Festival du film de Cannes”. De atunci locul desfășurării festivalului a rămas același, orașul Cannes de pe Riviera franceză.

Cel mai prestigios premiu acordat la Cannes este Palme d’Or, pentru cel mai bun film.

Festivalul are loc în fiecare an între 8 şi 19 mai. (https://www.festival-cannes.com)

Festivalul de Film de la Veneţia

Festivalul de Film de la Veneţia este cel mai vechi festival de film din lume. Fondat în 1932, ca Venezia Biennale, Festivalul de film de la Veneția este, alături de festivalul Internaţional de Film de la Cannes şi Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, unul dintre 3 cele mai mari festivaluri ale lumii.

Prima ediție a festivalului a avut loc între 6 şi 21 august 1932. Bienala de la Veneţia cuprinde în prezent o serie de evenimente separate: Expoziţia Internaţională de Artă, Festivalul Internaţional de Muzică Contemporană, Festivalul internaţional de Teatru, Festivalul Internaţional de Arhitectură, Festivalul Internaţional de dans contemporan şi Festivalul Internaţional al Copiilor. Festivalul de Film de la Veneţia este de departe cel mai cunoscut eveniment.

Foto: Italian Luxury Consulting.

De la prima ediţie, Festivalul de Film de la Veneţia a avut loc în fiecare an la sfârşitul lunii august, începutul lunii septembrie.

Ediţia din acest an a festivalului, cu numărul 75, va avea loc în perioada 29 august 8 septembrie. (http://www.labiennale.org/en/cinema/2018)

Festivalul Internaţional de Film de la Rotterdam

Festivalul Internaţional de Film de la Rotterdam este organizat anual, în diferite cinematografe din Rotterdam, Olanda, la sfârşitul lunii ianuarie. A fost fondat în 1972 pentru producătorii de film independent şi experimental. Logo+ul festivalului este un cap de tigru, plecând de la imaginea Metro Goldwyn Mayers Studios Inc.

Foto: www.iffr.com/en.

În fiecare an, selecţia festivalului cuprinde peste 500 de filme, lungmetraje sau scurte, din peste 50 de ţări. Ediţia cu numărul 48 va avea loc anul viitor, între 23 ianuarie şi 3 februarie. (https://iffr.com/en)

 

Lista festivalurilor internaţionale de film din acest an, conform www.seedandspark.com:

Iulie 2018

August 2018

Septembrie 2018

Octombrie 2018

Noiembrie 2018

Decembrie 2018

 

Foto reprezentativa: Festivalul International de Film de la Berlin, eutourist.org