Autoarea canadiană Margaret Atwood a stârnit nemulțumirea celor care sprijină mișcarea de susținere a femeilor victime ale agresiunilor sexuale, cunoscută pe rețelele sociale cu sintagma  #metoo, după escaladarea scandalului cu Harvey Weinstein, cunoscut producător la Hollywood.

Atwood este acuzată că se află în fruntea unui „război împotriva femeilor” după ce și-a exprimat public susținerea pentru colegul de branșă, Steven Galloway, acuzat de hărțuire sexuală în anul 2015, potrivit The Guardian.

Steven Galloway, unul dintre directorii de la University of British Columbia a fost acuzat de hărțuire sexuală și concediat. Galloway a fost dat afară din instituție după ce a semnat un acord de confidențialitate ce nu i-a permis să se apere. De asemenea, există neclarități în ceea ce privește probele din dosar.

O petiție prin care se cere respectarea procedurilor de judecată a fost redactată și publicată în spațiul virtual.

„Cerem ca toți reclamanții să fie tratați cu respect, iar plângerile împotriva lor să fie investigate prompt și cu rigurozitate”, scriu cei care au redactat petiția. „Suntem constienți de faptul că comportamentul sexual necuviincios a fost și continuă să fie o problemă de proporții epice. Înțelegem, de asemenea, că drepturile victimelor au fost neglijate și persoanele care au făcut plângerile au fost de-a dreptul umilite. Ne așteptăm ca investigația pentru care facem apel să acorde importanța cuvenită plângerilor formulate”, mai scriu aceștia.

Margaret Atwood, alături de alte nume cunoscute, au semnat petiția. Asta i-a atras ura femeilor care aderă idelor promovate de mișcarea #metoo. Autoarea a redactat un text publicat op-ed („opposite the editorial page”, n.r.: care nu este susținută de reprezentanții publicației), la sfârșitul săptămânii trecute, în The Globe and Mail, numit „Am I a bad feminist?”/„Sunt mai puțin feministă?” .

„Ideea fundamentală de la care plec este că femeile sunt ființe umane, cu tot ceea ce presupune, angelic sau demonic, acest lucru. Nu sunt îngeri, incapabile de a face rău. Dacă ar fi, nu am mai avea nevoie de un sistem de legi”, scrie Margaret Atwood. „Nu cred nici că femeile sunt copii, incapabile de acțiune sau de a lua decizii morale. Dacă ar fi așa, ne-am întoarce în secolul al XIX-lea, iar femeile nu ar avea drept de proprietate, carduri de credit, acces la educație, control asupra funcțiilor lor de reproducere sau drept de vot”, scrie autoarea, care se întreabă: „Oare feministele adevărate consideră că doar femeile ar trebui să se bucure de astfel de drepturi? În mod sigur nu.”

Autoarea în vârstă de 78 de ani mai spune că a semnat petiția „din principiu, la fel cum am semnat și alte petiții”.

De asemenea, se referă la mișcarea #metoo ca la un „simptom al unui sistem de legi care nu funcționează.”

„De prea multe ori, victimele abuzului sexual nu au primit atenția necesară în cadrul instituțiilor, inclusiv corporații și au folosit un alt instrument pentru a se face auzite: internetul. S-a prăbușit cerul. A fost un lucru eficient și care a ridicat multe semne de întrebare. Dar ce urmează? Sistemul poate fi reparat sau societatea noastră se poate lipsi de el. Instituțiile, corporațiile pot rezolva problema sau pot aștepta alte astfel de evenimente, unele poate mai grave.”

Margaret Atwood încheie spunând că astfel de situații, de război între femei, sunt mereu bine primite de cei care nu doresc binele femeilor.

„Un război între femei, față de un război împotriva femeilor, este mereu o plăcere pentru cei care nu doresc binele femeilor. Acesta este un moment foarte important. Sper că nu va fi risipit.”

Margaret Atwood este autoarea a peste 40 de cărți de poezie, ficțiune și esee, fiind laureată și nominalizată pentru premii importante din domeniul literaturii.

 

*Foto reprezentativă: Literary Hub