„E povestea celor patru ani pe care i-am petrecut până acum în autorulotă, patru ani în care nu am călătorit, ci am trăit printre cei mai vulnerabili dintre români și asta este povestea noastră și a lor. Comunitățile s-au deschis și ne-au lăsat să facem parte din ele, iar poveștile lor de viață au devenit poveștile noastre de viață. Căldărarii, deținuții, tinerii fără adăpost au devenit prietenii noștri cu care am păstrat legătura și pe care ne-am întors să-i vizităm. Ei ne-au ajutat să înțelegem mai multe despre noi, să fim mai empatici și să cunoaștem România.” 

Petrișor, 21 de ani, membru al corului de la Penitenciarul de Minori și Tineri Craiova. Martie, 2014.

O parte dintre cei opt copii ai familiei Cojocaru împart două ouă prăjite la micul dejun. Copiii mănâncă pe rând, din același bol, pentru că familia nu are suficiente tacâmuri sau vase. Mironeasa, județul Iași, mai, 2014.

Maria și Elena, mama și sora unei femei ucisă de bărbatul ei în Rășinari. Femeia era de ani de zile victima violenței domestice, dar nimeni din comunitate nu s-a „amestecat“ în familia ei. Iulie, 2014

Căldărarii din Corcova, noiembrie, 2014.

Elevi de la școala din Centrul de Reeducare Buziaș, septembrie, 2015.

Oamenii străzii din Satu Mare locuiesc în niște clădiri abandonate de pe malul râului Someș. Martie, 2016.

Dansuri populare lipovenești la școala din Mila 23, mai, 2016.

Mediatorul sanitar din Bălești, județul Gorj, vizitează familiile din comună. August, 2016.

Horă în județul Gorj, august, 2016.

Codrin, care are acondroplazie, face voluntariat la Centrul NoRo din Zalău, unde lucrează cu copiii cu boli rare. Octombrie, 2016.

Afterschool-ul de la Slătinița, județul Bistrița-Năsăud, mai, 2017.

Presbiterii și preotul de la Biserica Fortificată din Dârjiu, județul Harghita, octombrie, 2017.

Husarii din Dârjiu merg pe cai până la Odorheiu Secuiesc, la întâlnirea anuală a husarilor. Octombrie, 2017.

–––-

Text: Elena Stancu

Foto: Cosmin Bumbuț

Cosmin Bumbuț, fotograf independent de mai bine de 20 de ani, cunoscut pentru pictorialele de modă publicate în reviste importante.

Elena Stancu, jurnalistă de mai bine de 12 ani, cu reportaje despre violenţa domestică, traficul de fiinţe umane sau sistemul medical, publicate în Dilema Veche și Marie Claire.

*Articol apărut în Capital Cultural numărul 10.