fotojurnal realizat de Oana Chivoiu

Oana Chivoiu locuiește de peste 20 de ani în America. Predă literatură la South Louisiana Community College. De câțiva ani și-a descoperit pasiunea pentru fotografie. Îi plac oamenii și poveștile lor, pe care încearcă să le exprime prin fotografie.

„Această serie de fotografii a fost realizată în plimbările pe care le-am făcut în timpul pandemiei. Deși străzile erau de cele mai multe ori goale, am reușit să surprind câteva momente care au luat pulsul vieții publice din colțul de lume în care m-a găsit și ținut pandemia – statul Louisiana, USA. Am încercat să surprind prezența măștii pe fețele noastre și să mă adaptez la un moment al portretelor incomplete”, spune Oana.

Bunica cu nepotul
O bunică și nepotul ei într-un oraș mic din Louisiana – Jeanerette. Participau la o paradă pentru drepturile LGBTQ. Fotografia e facută din mașină.
Departe de mulțime
Domnul trece pe lângă mulțimea protestatară. Protestul este împotriva rasismului în America. Se întâmpla în urma morții lui George Floyd, omorât prin asfixiere de un politist pe data de 25 mai 2020.
Dragostea în timpul pandemiei
Un cuplu stă pe treptele catredralei St. John din New Orleans. Ascultau o formație de jazz care cantă în piața din fața catedralei. Această piață este plină de lume de obicei.
I Can’t Breathe
Tineri protestatari strigând “I Can’t Breath”, ultimele cuvinte ale lui George Floyd.
În mișcare
Lumea este în mișcare în Cartierul Francez din New Orleans.
Lumea, un fum
O doamnă distinsă fumează la o terasă. Cufundată în lumea ei. Conduceam și m-am oprit să o fotografiez.
O țigară la doi
Doi prieteni împart o tigară și sunt încântați că le fac o fotografie. Întâlnirea s-a petrecut în Cartierul Francez din New Orleans.
Pe prispă
O după-masă caldă de la începutul pandemiei. Eu mă plimbam, doamna stătea pe prispă și asculta muzică. Mi-a spus cu un zâmbet foarte frumos că pot să îi fac o poză.
Protest
O doamnă, probabil mamă, bunică a venit la prostestul local împotriva rasismului, în ciuda faptului ca era în categoria de risc cea mai mare în această pandemie.
Rezervat
Doamna se îndreaptă spre un loc de parcare pe care îl va marca ca rezervat. Este sfâriștul zilei.
Sfârșit de 2020
Doamna șterge praful într-un bar gol din New Orleans – din cartierul Francez, unul din cele mai populare și aglomerate cartiere ale orașului.

*fotojurnal apărut inițial în Capital Cultural nr. 26