Filmul documentar „Colectiv”, în regia lui Alexandru Nanau, a fost nominalizat la categoria Documentar a ediției din acest an a premiilor BAFTA. Nominalizările pentru cele mai bune filme ale anului trecut au fost anunțate marți, 9 martie, de reprezentanții Academiei Britanice de Artă a Filmului și Televiziunii (British Academy of Film an Television Arts – BAFTA).

Filmul românesc care prezintă ancheta jurnalistică în cazul Colectiv a fost nominalizat alături de alte patru filme documentare: „David Attenborough. A life on our planet”, „The Dissident”, „My Octopus Teacher” și „The Social Dilemma”.

Este a doua nominalizare importantă pentru filmul „Colectiv”, după ce în luna februarie, producția românească a ajuns pe lista scurtă a fimelor propuse pentru Premiile Oscar.

În total, 50 de filme participă la ediția din 2021 a Premiilor BAFTA. Cele mai multe nominalizări le-au strâns, anul acesta, filmele „Nomadland” și „Rocks”, câte șapte fiecare, urmate de „The Father”, „Mank”, „Minari” și „Promissing Young Woman”, cu câte șase nominalizări.

Pentru prima dată la Premiile BAFTA, patru femei au fost nominalizate la categoria Cel mai bun regizor: Shannon Murphy, pentru „Babyteeth”, Chloe Zhao, pentru „Nomadland”, Jasmila Zbanic, pentru „Quo vadis, Aida?” și Sarah Gavron, pentru „Rocks”.

De asemenea, numărul nominalizărilor de la categoria Outstanding British Film a crescut, în acest an, de la șase la 10, anunță reprezentanții Academiei Britanice.

Anul acesta, Premiile BAFTA vor avea loc în zilele de 10 și 11 aprilie. Două spectacole, pentru recunoașterea celui mai bun film de anul trecut, vor fi transmise online de la Royal Albert Hall, Londra.

Lista nominalizărilor poate fi consultată aici.

Filmul „Colectiv” a avut premiera mondială în selecția oficială la Festivalul Internațional de Film de la Veneția în 2019.

*Sursă foto: G4Media.ro