Festivalul Luminilor (Fête des Lumières) a început la Lyon miercuri, 8 decembrie, luminând întregul oraș noaptea, în timp ce clădirile publice, piețele orașului, parcurile și chiar lacurile devin pânze pentru opere de artă timp de patru seri. Festivalul se va încheia sâmbătă, 11 decembrie.

Ediția de anul acesta a festivalului se dorește a fi una incluzivă pentru toate generațiile, organizatorii punând accentul pe tinerii creatori.

„Anul acesta, punem accentul pe tinerii creatori. 60% dintre artiștii care își prezintă lucrările de artă la Fête des Lumières sunt noi participanți”, a declarat primarul orașului Lyon, Grégory Doucet, potrivit Euronews.

În total, la ediția din acest an, 27 de locuri din Lyon fac parte din fundalul a 31 de spectacole de sunet și lumină.

O fotografie făcută pe 7 decembrie 2021 arată dealul Fourviere iluminat în timpul Festivalului Luminilor, în Lyon, în centrul estului Franței. PHILIPPE DESMAZES / AFP/Preluată de pe Euronews.

Festivalul respectă o tradiție populară care datează din 1852, când locuitorii din Lyon au pus lumânări în pahare colorate pe pervazurile ferestrelor pentru a sărbători instalarea unei statui a Fecioarei Maria pe dealul Fourvière. Au fost iluminate cartiere întregi ale orașului, transformând fațadele clădirilor într-un spectacol de lumini.

Pentru a comemora acest eveniment, în zilele din jurul datei de 8 decembrie, în fiecare an, Lyonenii sărbătoresc iluminarea orașului lor, prezentându-și moștenirea vie. Lumina, simbolizând identitatea reînnoită a orașului, duce vizitatorii într-o călătorie printr-o lume poetică, plină de magie și vise.

Oamenii privesc o lumină „Phenix” în timpul Festivalului Luminilor (Fete des Lumieres), din Lyon, în centrul estului Franței, pe 7 decembrie 2021.PHILIPPE DESMAZES / AFP/Preluat de pe Euronews.

Festivalul arată moștenirea Presqu’île și Vieux-Lyon în cea mai bună lumină posibilă, luminând fațadele renascentiste și clădirile maiestuoase. Datorită creațiilor artiștilor, cele mai frumoase clădiri din Lyon servesc drept fundal pentru instalații uriașe, magice, son et lumière, în care sunt vizibile sau invizibile.

*Foto reprezentativă: euronews.com