Ok. So your next book is…? Acesta este sloganul sub care se vor desfășura aproape 100 de evenimente dedicate promovării cărții și a lecturii, în Tbilisi (Georgia), pe parcursul a 12 luni. De astăzi, Tbilisi a preluat de la orașul Kuala Lumpur statutul de Capitală Mondială a Cărții, titlu oferit de UNESCO în fiecare an, unui singur oraș, încă din 2001.

Tbilisi este al 21-lea oraş care primește acest titlu, el fiind precedat de Kuala Lumpur (2020), Sharjah (2019), Atena (2018), Conakry (2017), Wrocław (2016), Incheon (2015),Port Harcourt (2014), Bangkok (2013), Erevan (2012), Buenos Aires (2011),Ljubljana (2010), Beirut (2009), Amsterdam (2008), Bogota (2007), Turin (2006),Montreal (2005), Anvers (2004), New Delhi (2003), Alexandria (2002) și Madrid(2001).

Ninia Matcharashvili, directoarea proiectului ,,Tbilisi – Capitala Mondială a Cărții 2021” a vorbit la o televiziune locală, despre beneficiile pe care le aduce acest statut orașului: „Proiectul nu numai că transformă orașul înt-unul mult mai popular, ci este una dintre cele mai bune metode de a educa societatea și de a o ajuta să se dezvolte. Maniera în care au fost constitutite politicile UNESCO nu ne permit să știm care orașe, în mod particular, au concurat simultan cu noi, dar știm cu siguranță că unele dintre cele mai mari orașe ale lumii au fost înscrise în competiție. Majoritatea au aplicat de două ori, în timp ce Tbilisi a fost suficient de norocos să reușească de la prima încercare. Acest aspect a fost determinat de programul pe care l-am proiectat și planificat în mod intens.”

Potrivit proiectului cu care au câștigat competiția, în orașul Tbilisi vor avea loc atât evenimente cu tematică științifică precum: conferințe ale bibliotecarilor, prezentarea unor cercetări realizate în domeniul activității editoriale georgiene, forumuri literare la care vor participa cercetători și publiciști georgieni, autori și agenți literari, cât și evenimente pentru copii și adolescenți, precum deschiderea unei bilioteci destinate acestora și finanțarea unor festivaluri de basm și ilustrație etc. De asemenea se vor desfășura activități importante de promovare a bibliotecilor și librăriilor, un proiect digital de ultimă generație pentru transformarea cărților în jocuri și reconstruirea primei edituri georgiene.

Unul dintre proiectele digitale importante este dedicat persoanelor cu nevoi speciale. Ninia Matcharashvili spune că au început să lucreze la o aplicație care le permite persoanelor nevăzătoare să aibă acces la audio book-uri. „În Georgia avem posibilități limitate de a asculta cărți audio, care este una dintre cele mai acceptabile forme pentru persoanele cu nevoi speciale – ascultarea cărților. Am început deja să lucrăm în cadrul acestui proiect și până la sfârșitul anului vom avea mai multe cărți ce vor fi încărcate în diverse surse, care să poată fi accesibile pentru absolut toată lumea. De asemenea, pentru elevii din toate școlile din Tbilisi vom îmbunătăți funcțiile bibliotecii, iar în acele școli în care nu există biblioteci vom crea una.”

Titlul de „Capitală Mondială a Cărții” se acordă pe o durată de 12 luni, începând cu Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor (23 aprilie), unui singur oraș, desemnat de UNESCO pe baza evaluării dosarelor de candidatură. Comitetul consultativ care alege capitala cărții este format din reprezentanți ai Asociației Internaționale a Editorilor (IPA), ai Federației Internaționale a Asociațiilor de Biblioteci (IFLA) și ai UNESCO.

Anul viitor, Capitala Mondială a cărții va fi orașul Guadalajara (Mexic). Pentru 2023, printre orașele care aspiră la acest titlu se numară și Constanța. Reprezentații primariei au anunțat ca au depus dosarul de candidatură pentru obţinerea titlului de „Capitală Mondială a Cărţii UNESCO 2023”.

UNESCO a instituit distincţia “Capitala Mondială a Cărţii” în 2001 pentru a ajuta la promovarea lecturii şi a industriei editoriale.

surse: georgianjournal.ge, unesco.org

cover foto: TbilisiWBC2021

autoare: Alexandra Bene, Oana Ciucă