Am lucrat toată luna martie, pentru ediția de primăvară – Capital Cultural nr. 26, pe care am dedicat-o femeilor. Însă nu la modul festivist, pentru că am vrut să evităm clișeul „martie-luna femeilor”, ci să discutăm direct cu femei care fac lucruri semnificative în comunitatea lor. Veți regăsi o serie de interviuri și reportaje cu femei din diferite domenii precum literatură, teatru, dans, fotografie, dar și astrobiologie, medicină sau ONG-uri.


Regizoarea Carmen Lidia Vidu ne introduce în seria spectacolelor Jurnal de România, dar comentează și felul în care se regăsesc în societatea de azi, valorile în care crede. Scriitoarea Maja Lunde explică aportul literaturii la înțelegerea vremurilor pe care le trăim. Astrobiologul Haritina Mogoșanu, stabilită de 16 ani în Noua Zeelandă, a vorbit despre prejudecățile care au împiedicat-o mult timp să creadă că poate să-și urmeze visul și să-și clădească o carieră în domeniul Astrofizicii.
Aflăm mai multe și despre actrița Frances McDormand, „femeia cu umor tăios”, căreia i s-a reproșat adesea că nu arată așa cum trebuie pentru a atrage privirile pe ecran. Nu am neglijat nici subiecte dureroase ca problema violenței de gen, pandemia și creșterea numărului victimelor violenței domestice și relații abuzive.

Concluziile în urma discuțiilor, interviurilor, întâlnirilor pe care le-am avut cu oameni și cu echipa redacției, pentru realizarea acestei ediții conduc spre (re)afirmarea valorii educației în societate. Avem nevoie de o educație continuă, la orice vârstă, avem nevoie să acceptăm schimbările, să ne zbatem pentru evoluția societății, așa cum avem nevoie de empatie și toleranță. E destul să ne uităm în jurul nostru, la modelele pe care le avem și, cu siguranță, nu va mai fi nevoie să întrebăm ce importanță au femeile în societate. Poate doar să ne uităm mai atent în jur și să apreciem cu voce tare, mai des.

cover foto: David Marcu / Unsplash

*editorial apărut inițial în Capital Cultural nr. 26