de Anca Mureșan

Recunosc că m-a atras titlul. ”Șarmul discret al intestinului”. Nu mi se pare prea inspirat, dar dacă a fost o găselniță de marketing, la mine a funcționat. După ce am râs văzând cartea pe raftul unei librării, am cedat tentației și am cumpărat-o. N-am regretat deloc, pentru că este o lectură cu adevărat pasionantă pentru oricine este interesat de misterele funcționării mecanismului complex care suntem.

Autoarea, Giulia Enders, este foarte tânără. S-a născut în Germania, în anul 1990 și își susține doctoratul în medicină la Institutul de Microbiologie din Frankfurt. Prima sa carte, Șarmul discret al intestinului, s-a vândut peste două milioane de exemplare în țara ei natală și a fost tradusă în mai multe limbi. De fapt, titlul original al volumului este cel al subtitlului ediției în română, și anume ”Povestea celui mai subestimat organ al corpului”.

Este o carte de medicină și sănătate, scrisă pe înțelesul tuturor, are un stil alert și adesea presărat cu o notă de umor. De exemplu, îl veți găsi la un moment dat pomenit pe contele Dracula, care din cauza unui defect genetic are o intoleranță la usturoi și la lumina soarelui, iar urina lui are culoarea roșie. Nu că ar fi bolnav, ci pentru că bea sânge, evident.

Multe lucruri interesante veți afla din acest volum: cît de inteligent este conceput sistemul nostru digestiv și care este legătura între stres, depresie și intestin. Ce ”analgezice” conține saliva și de ce e fericit creierul nostru când mâncăm ciocolată sau tort. Între creier și intestin există o legătură foarte puternică, cele două organe comunică prin intermediul nervului vag și își transmit tot felul de mesaje. Lucrul acesta e de detectat și în vorbirea curentă: nu degeaba spunem că ”ne doare burta de frică” sau că o emoție intensă precum îndrăgostirea e resimțită în stomac. Apoi s-ar crede că avem o problemă în partea superioară a corpului, în craniu, atunci când suntem îngrijorați, temători sau deprimați. De fapt s-ar putea să ni se tragă din interiorul abdomenului, de la intestin. Și o altă afirmație care ar trebui să ne pună pe gânduri: intestinul are o rețea nervoasă incredibil de dezvoltată și chiar funcționează ca cel de-al doilea creier al nostru. Dacă avem grijă de el și îi acordăm atenție, vom avea doar de câștigat. Oricât de curios ar suna, să știți că tot intestinul este responsabil de 80 la sută din sistemul nostru imunitar.

Despre diverse intoleranțe alimentare se tot vorbește în ultima vreme, pentru că multă lume se confruntă cu ele. Giulia Enders explică pe îndelete cum e cu intoleranța sau sensibilitatea la gluten, lactoză sau fructoză. De ce ni se face rău când călătorim cu mașina sau cum se explică greața și vărsăturile? De ce nu pe toată lumea ajută consumul de soia recomandat în anumite afecțiuni? Ce diferențe există din punct de vedere imunitar între un copil născut natural și unul cu cezariană? Cum să scăpăm de inhibiția de a merge la toaletă când suntem plecați mai multe zile de acasă? De ce este mai sănătoasă și plină de vitamine varza murată decât cea crudă și ce rol miraculos joacă imensitatea de bacterii in intestinul nostru? Sunt numai câteva dintre întrebările care își găsesc răspuns în această carte care oferă câteva idei bune de pus în practică pentru a fi mai sănătoși și binedispuși.

*articol publicat inițial pe radiocluj.ro