Festivalul Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania ajunge în 2017 la cea de-a 10-a ediție. În perioada 13-19 martie vor fi proiectate la București, în cinematografele Elvire Popesco, Eforie și Union peste 50 de filme documentare, selectate din cele peste 1300 înscrise.
De asemenea, pe parcursul întregii săptămâni, vor fi organizate mai multe evenimente conexe – dezbateri, ateliere, expoziții. La cea de-a 10-a ediție a festivalului One World Romania, se vorbește despre frică – în general – și despre diferite manifestări ale sale în societate.
Imaginea One World Romania creionează tema generală a festivalului prin folosirea păpușilor rusești. Fiecare dintre cele zece păpuși reprezintă o ediție a festivalului, dar și o reprezentare a fricii. Păpușile se înghit una pe alta până la ultima – Matrioșca-cea-mare-și-bună, care le conține și le domolește pe toate celelalte. Păpușile folosite pentru a ilustra festivalul în 2017 sunt desenate de Pisica Pătrată (Alexandru Ciubotariu) și animate de Tudor OM. Grafica este realizată de Crina Ioana Atanasiu.
Filmele One World Romania explorează originile temerilor noastre și cum putem trece peste ele. Cele 11 secțiuni ale festivalului cuprind 52 de filme. Mai multe detalii despre filme, puteți găsi aici.
Festivalul One World Romania este organizat de Asociaţia OneWorld Romania, în parteneriat cu Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Konrad-Adenauer-Stiftung. Prima ediţie One World Romania a avut loc în 2008.
Primul festival de film documentar din Bucureşti şi unicul dedicat drepturilor omului din România a pornit sub egida festivalului cu acelaşi nume de la Praga, adus la Bucureşti la iniţiativa Centrului Ceh. Cu timpul, conceptul, selecţia şi organizarea au devenit autonome.
One World Romania încearcă să se apropie de alte festivaluri cu care simte că împărtăşeşte ceva: dragostea pentru documentar și ideea că filmele pot fi începutul unui dialog cu societatea. Încurajăm circularea filmelor OWR prin colaborări cu festivaluri precum Watch Docs Warsaw (Polonia), Verzio (Ungaria), Alter-Native (Târgu Mureș, România), Astra (Sibiu, România), Cronograf (Republica Moldova), Sarajevo Film Festival (Bosnia și Herțegovina) sau CineDoc Tbilisi International Documentary Film Festival (Georgia).