Iubitorii de artă pot vedea, cu ajutorul internetului, toate expozițiile ce au fost deschise la Muzeul de Artă Modernă (MoMA) din New York, din anul 1929 până în prezent, scriu editorii de la Huffington Post.

Reprezentanții Muzeului de Artă Modernă au făcut publică o arhivă digitală extinsă ce cuprinde 33.000 de imagini din istoria expozițiilor muzeului. Pe lângă imagini, au fost făcute publice aici și comunicate de presă sau cataloage.

Primele fotografii ale arhivei fac parte din prima expoziție deschisă în cadrul muzeului în anul 1929 – Cézanne, Gauguin, Seurat, Van Gogh”. De asemenea, pot fi văzute imagini ale expoziției din 1932, Modern Architecture/Arhitectura Modernă”, Cubism and Abstract Art/Artă abstract și Cubism”, expoziția Bauhaus 1919–1928”, din 1939 sau cea din 1970, numită Information/Informația”.

„Cezanne, Gauguin, Seurat, Van Gogh”, November 7, 1929-December 7, 1929

Fotografiile și materialele, ce au legătură cu fiecare expoziție în parte, sunt disponibile în mod gratuit. Utilizatorii le pot analiza și sorta în funcție de interese și curiozități. Pot afla, de exemplu, câte expoziții de-a lungul anilor a avut Paul Klee sau în câte proiecte a fost curator Kynaston McShine.

În cadrul arhivei pot fi vizionate și fotografii ce surprind anumite celebrități ale vremii, vizitând exponatele muzeului. Într-o astfel de fotografie din anul 1957 apare Audrey Hepburn care admiră lucrarea lui Picasso „Băiatul cu pipa”. Într-o altă fotografie poate fi observat Mies van der Rohe alături de arhitectul Philip Johnson la deschiderea expoziției lui din 1947.

Picasso: a 75-a aniversare, may 4, 1957 – September 8, 1957; Audrey Hepburn admirând pictura „Băiatul cu pipa”

Fotografiile, ce pot fi văzute și cercetate de istorici, studenți, artiști și pasionați din întreaga lume, scot în evidență evoluția modernității de-a lungul secolelor XX și XXI.

Proiectul a fost inițiat și supravegheat de către Michelle Elligott, șeful arhivelor în cadrul MoMa din New York și Fiona Romeo, directorul de conținut digital și strategie MoMa.

„Arhiva va fi mereu completată cu noi expoziții imediat cum apar în calendarul muzeului”, a declarat Fiona Romeo.

Sursă foto: The Huffington Post

de Adela Cândea