Se alege o valiză generoasă în timp și spațiu, suficient de încăpătoare cât să îmbrățișeze amin­tiri pentru o viață, prieteni din toate colțurile Europei, autodescoperire și bineînțeles curajul ștrengăresc de a pleca la drum. Cu ce ocazie? Youth Exchange sau schimb de experiență din engleză, sunt parte integrantă din Erasmus +, program susținut din fonduri europene, care acoperă integral costurile (transport, cazare și cheltuielile de mâncare). Este deschis ONG-urilor din toate sectoarele care presupun învățare continuă, inclusiv în educația adulților și în sectorul de tineret. Tineri, cu vârsta între 18-30 de ani din mai multe țări participă pentru o scurtă perioadă de timp (între 5 și 21 de zile), împreună, la diferite activități de învățare non-formale. Acestea pot fi workshop-uri, dezbateri, activități în aer liber prin care învață împreună noi skill-uri sau găsesc soluții la probleme vechi. Partea faină e că se adresează publicului larg și cerințele pentru a fi acceptat într-un astfel de program sunt minime, fiind și o cale de îmbogățire a CV-ului și mult mai mult.

Pe Eusebiu, Giulia, Jelena și Alex, i-am descoperit în cadrul unui astfel de schimb de experiență, care s-a apropiat ca intensitate de exuberanța primelor descoperiri. Eusebiu are 25 de ani și e un român tânăr și pus pe fapte mari, cu numărul de proiecte care îi dublează anii și implicarea. Are nici mai mult, nici mai puțin de 50 de astfel de proiecte, în care a fost pe rând participant și trainer. Giulia, o italiancă “da vero” de prin părțile însorite ale Toscanei, în vârstă de 19 ani și cu trei proiecte la activ, mărturisește că are ce povesti nu doar nepoților, ci tuturor generațiilor care vin după și crede că fiecare ar trebui să se implice cât de puțin. Jelena e din Croația și la cei 24 de ani se poate mândri cu 4 schimburi de tineri. Alex, un alt tânăr e încă student în Brașov și de când a descoperit voluntariatul prin Erasmus+, a știut ce vrea să fie, un colecționar neobosit de momente pentru o viață.

Primul care s-a arătat entuziasmat de a-mi povesti mai multe despre ce a însemnat pentru el, schimbul de tineri a fost Eusebiu. Mi-a împărtășit că recent a luat parte la un proiect care a avut loc în Horezu. În cadrul activităților a abordat subiecte precum: cum să creeze un CV eficient, cum să se pregătească de interviu, șomajul și găsirea unui loc de muncă, excluziunea socială, oportunități pentru tinerii din diverse țări, îmbinând toate acestea cu multiplele experiențe interculturale prin activități implementate de cei 42 de participanți din România, Turcia, Estonia, Grecia și Cehia. „Fiecare proiect Erasmus+ la care particip este deosebit și contribuie masiv la dezvoltarea mea, atât personală, cât și profesională. Îmi facilitează accesul la alte perspective și metode, îmi oferă oportunitatea de a cunoaște oameni din diferite colțuri ale lumii și cultura lor.”

Giulia a apreciat mai mult faptul că „învățarea în cadrul proiectului nu e doar legată de workshop-urile care au loc cu cei care le facilitează, ci și de documentarea și prezentarea pe care noi, participanții o facem împreună ca grup. Aceste activități sunt fundamentale pentru lărgirea câmpului de cunoștințe pe aceeași temă. E de asemenea și despre a învăța cum să interacționăm cu alți oameni, să dezvoltăm empatie, să stabilim o colaborare care să funcționeze și să ascultăm într-un mod activ.” Alex și Jelena au găsit altă motivație, fiind mai interesați de oportunitatea de a călători. Alex crede că a învățat că lumea lui „nu trebuie să se rezume la țara, sau doar la orașul unde sunt și pot descoperi nenumărate lucruri și lega prietenii oriunde merg, iar Jelena îmi spune de primul ei proiect. S-a întâmplat în Polonia. Cel mai fain lucru pe care l-a învățat a fost că vrea să participe în cât mai multe schimburi de experiență „din moment ce e o cale grozavă de a călători, fără a cheltui prea mulți bani.”

Cât despre situațiile de interculturalitate, pe care le-au experimentat, Eusebiu își amintește „M-am trezit în diferite ipostaze, lucrând în diverse grupuri cu tineri din alte țări. Am intervievat localnici din Horezu în cadrul uneia dintre activități. Aceștia ne-au oferit, timpul și perspectivele lor în legătură cu nevoile acestei comunități, cu focus pe subiectul proiectului. Am dansat în centrul orașului, învățând dansuri tradiționale din cele 5 țări participante, am gustat bunătăți din toate țările și am dezbătut problemele și soluțiile pentru a scădea rata șomajului și pentru a sprijini tinerii fără un loc de muncă.” Au fost genul acela de întâmplări care l-au făcut să se simtă parte din Europa și să înțeleagă că „deși suntem diferiți și speciali, fiecare dintre noi în felul propriu, avem atât de multe în comun și oriunde am fi, suntem acasă.” Giulia a ținut să adauge că „a fost pusă în foarte multe situații interesante în cadrul proiectelor pentru că multe culturi și background-uri diferite se întâlnesc dar nu m-am simțit diferită cultural vorbind. Trebuie să recunosc că am pierdut într-un fel sentimentul că am doar o singură identitate națională în timp ce călătoresc. Că tot vorbeam despre diferențele culturale, a fost întotdeauna pentru mine o provocare și o cale să îmi deschid mintea.”

La capitolul – suveniruri, mi-au răspuns în cor că amintirile sunt cele care vor ocupa ceva loc în sufletul lor pentru multă vreme, împachetate cu grijă în bagaj, printre alte lucruri materiale. Eusebiu simte dorința de a da mai mult și de a contribui în cel mai eficient mod la dezvoltarea comunităților cu care are contact. „Iau cu mine amintiri unice, multe zâmbete și în special, schimbarea pe care acest program și oamenii din el au creat-o în mine, pe care îmi doresc să o dau mai departe. Cea mai dragă amintire sunt serile când ne adunam cu toții și 5 nații deveneau una. Seri în care poveștile se împleteau cu realitatea și din străini au devenit prieteni ne­despărțiți. A fost și seara românească unde am reprezentat cu mândrie România, prin dansurile noastre tradiționale, prin mâncarea noastră specifică și prin ospitalitatea noastră”, în timp ce Giulia a adunat „amintiri, sentimente și experiențe frumoase”. În asentiment, pare să fie și Jelena, care va aduce cu ea acasă „o mulțime de amintiri și câțiva prieteni pentru o eternitate”, iar Alex „ cu prieteni, amintiri pentru o viață, creativitate, conștientizare, toate la pachet.”

După o asemenea aventură, nu puteau lipsi sfaturile pentru cei care încearcă pentru prima oară sau care au de gând să aplice într-un asemenea program. Pentru cei doritori, Eusebiu a punctat „să nu se mai gândească, sa nu mai aștepte, ci să caute azi o oportunitate și să aplice. Programele sunt variate și adaptate nevoilor participanților, astfel fiecare poate găsi subiectele, de care este pasionat sau domenii în care ar dori să se dezvolte. După ce participă la un asemenea program, se vor întoarce acasă complet schimbați, cu multe experiente și resurse pentru gestionarea vieții de zi cu zi. Experiențele de care vor avea parte sunt intense și unice, contribuind la schimbări pe termen lung, dezvoltare personală, acces la multiple oportunități, lărgirea orizonturilor și nu în ultimul rând la prietenii și parteneriate pentru viitor”, iar Jelena a adăugat că „oricine ar trebui să încerce măcar o dată în viață. Schimbi puțin rutina și cu ceva noroc, poți găsi și oameni pasionați de topicul proiectului, plus călătoria în sine. Giulia a avut și ea o mică sugestie cu privire la ce se întâmplă după proiect, „este mai ușor să împărtășești partea de diseminare a experienței, dacă ai colectat materiale, eseuri, prezentări de la activități. De ce? Uneori este greu să descrii sentimentele și dinamica ce apare în timpul proiectului, considerând că în zilele petrecute aici trăim într-un fel de bulă. Deci țineți toate materialele.”

Cât despre implicarea în comunitate prin voluntariat, Eusebiu îmi povestește că „organizațiile au la dispoziție resurse limitate de a sprijini grupurile de tineri care au nevoie de acest suport”. În opinia lui „voluntariatul este cel mai eficient instrument pentru acestea de a-și îndeplini obiectivul și de a oferi programe și activități pentru dezvoltarea personală și profesională a tinerilor, atât de necesară pentru viitorul acestora. Prin voluntariat putem lua acțiune în domeniile pe care dorim sa le îmbunătățim, putem să împărtășim atât de mult din noi și să fim parte din schimbare. Implicarea noastră poate schimba vieți și poate impacta comunități, cât și pe noi și cei din jurul nostru. Înscrie-te azi la un program de voluntariat și schimbă-ți perspectiva!” Giulia afirmă cu entuziasm că pentru ea, „voluntariatul e o manieră grozavă de a crea cu adevărat schimbarea, dacă toți ne implicăm cu câte puțin”, în timp ce Alex e puțin mai sceptic și ne îndeamnă să fim selectivi atunci când alegem asociația prin care mergem să facem voluntariat. Jelena subscrie faptului că „E o modalitate de a te implica. În plus, ieși din zona de confort, ajutând pe altcineva în afară de tine. Așa poți să crești pe plan personal.”

Pentru cei care doresc să aplice, mai multe informații se pot găsi aici . Mai multe oportunități se pot găsi aici și pe grupul eucalls4u, moderat chiar de Eusebiu. Toate pânzele sus!

*articol publicat Capital Cultural nr. 16