Interviu cu exploratoarea Uca Maria Marinescu

de Monica Popa

UCA MARINESCU s-a născut în anul 1940 la Gheorgheni, în județul Harghita, unde a învățat să iubească natura și oamenii. A urmat cursurile Facultății de Educație Fizică și Sport, a devenit profesoară și a fost diriginta noastră la clasele V- VIII, o dirigintă unică. Uca Marinescu este exploratoarea care a dus steagul românesc peste tot în lume, a explorat întreg globul pământesc cu istorii neștiute, populații dintre cele mai vechi descoperind interesante filosofii de viață. A început să exploreze România cu minunații noștri munți Apuseni, Parâng, Piatra Craiului, Rodnei, Valea Izei și Bucovina. În anul 2001 este singura femeie care, la vârsta de 60 de ani, a ajuns la cei doi Poli, unde s-a confruntat cu acele condiții vitrege, dar și cu propriile limite. Este, de asemenea, prima româncă care a ajuns în Antarctica, singura care a traversat Africa de la sud la nord trecand prin 11 țări și prima femeie care a atins toți cei patru Poli (geografici si magnetici) ai Pământului.

Este a treia femeie din lume și prima ca vârstă care a ajuns la Polul Nord și Polul Sud pe schiuri cu mari eforturi. În anul 2010 a parcurs călătoria în jurul lumii, vizitând 24 de țări. În anul 2023 este planificată expediția în țara Buthan.

Uca Marinescu este cetățean de onoare al al Miercurii Sibiului, Fiica a Orlatului-Sibiu, dar și în lume a primit titlul de Cetățean de onoare al orasului Punta Arenas – Chile, oraşului White Horse – Yukon, Canada și al oraşului Bizerte – Tunisia.

 Monica Popa: Ce gând v-a determinat să începeți explorarea Planetei?

Uca Marinescu: CHEMAREA! Așa se va numi și cartea pe care o scriu acum. Întotdeauna am simțit chemarea să plec, să explorez, să cercetez, nu am făcut planuri niciodată.

Unde ați simțit bucuria deplină?

Uca Marinescu: Există o țară Buthan, unde principiul de viață al oamenilor este foarte simplu: dacă tu ești fericit și eu sunt fericit. Acolo aș vrea să mai fac o expediție în anul 2023 împreună cu niște prieteni apropiați.

 Care este motivația astăzi pentru a continua explorarea sau pentru a revedea diferite locuri?

Uca Marinescu: Întotdeauna caut să pot să fac mai mult, să-mi demonstrez că pot și astăzi să-mi urmez chemarea…

Așadar, viața pentru dumneavoastră ce înseamnă?

Uca Marinescu: Viața omului înseamnă în primul rând simplitate în gândire, trăire, simțire. Să ajuți un om, un animal și dacă poți să-i trasmiți din simplitatea, din chemarea și din bucuria ta. Am trait momente speciale la inaltime, la frig extrem si am cunoscut oameni speciali de la care am invatat sa merg mai departe și să ajung acolo unde mi-am dorit să ajung. Întotdeauna am luptat și am crezut în chemarea mea pe care am urmat-o până la îndeplinire, ajungând la destinații îndepărtate și foarte interesante, unde totuși am descoperit că țara pe care o iubesc cel mai mult este România și m-am întors mereu acasă.

 considerați un om împlinit ?

Uca Marinescu: Împlinit e cam mult spus, dar satisfăcut da, pentru că am conștientizat că am realizat multe în această viață și chiar am ajuns în locuri îndepărtate și totuși atât de apropiate sufletului meu.

Ați atins sau v-a atins Iubirea ?

Întotdeauna am simțit iubirea, care mi-a dat puterea sa merg mai departe. Dumnezeu mi-a arătat Calea și m-a însoțit în toate expedițiile mele. Am înțeles că simplitatea este cea mai valoroasă în viață.