Cea de-a 14-a ediție a expoziției Documenta s-a deschis în acest weekend la Atena, pentru prima dată într-un alt oraș decât Kassel, unde se organizează din 1955. Expoziția are loc o dată la cinci ani și anul acesta „leagă” două țări: Grecia și Germania.
Cu titlul „Learning from Athens”, expoziția a fost deschisă sâmbătă, 8 aprilie, la Muzeul Național de Artă Contemporană din Atena, în prezența președinților celor două țări, Prokopios Pavlopoulos (Grecia) și Frank-Walter Steinmeier (Germania).
Prokopios Pavlopoulos a descris expoziția ca un eveniment ce „apără poziția celor două țări în spațiul cultural european”, în timp ce Frank-Walter Steinmeier a considerat titlul expoziției „rezonabil”, întrucât „expoziția se bazează pe probleme politice și economice pe care toți trebuie să le depășim”.
A fost prezentă la inaugurare și Lydia Koniordou, ministrul culturii.
„Bazându-se pe spiritual extravagant și lipsa conservatorismului, Documenta unește și aduce în discuție probleme importante ale civilizației umane”, a spus Koniordou, citată de editorii de la thenationalherald.com.
La inaugurare și-au expus lucrările artiștii Nikhil Chopra, Jani Christou, Nevin Aladağ, Joar Nango și Pope.L. De asemenea, au fost organizate un workshop și o proiecție.
Adam Szymczyk a declarat într-un interviu că măsurile de austeritate existente în Grecia sunt motivele pentru care expoziția este organizată în Atena.
„Unul dintre motivele pentru care am ales să lucrăm în Atena în paralel cu Kassel a fost acela de a organiza expoziția într-un loc unde poți observa cât de gravă este situația în prezent și cât de gravă poate deveni”, a spus Szymczyk, completând că „dorește atragerea atenției asupra condițiilor din Atena și din jurul ei, condiții care evoluează constant”.
Expoziția va fi deschisă la Atena până în data de 9 iulie 2017 și reprezintă prima parte a Documenta 14. 160 de artiștii vor expune public în cadrul evenimentului, în 40 de spații special amenajate pentru această expoziție, de la Muzeul de Artă Comtemporană până la Templul lui Zeus din Atena. Artiștii au gândit expoziții pentru fiecare din cele două locații, atât Atena, cât și Kassel.
„Documenta 14 încearcă să strângă la un loc cât mai multe voci din și dimprejurul celor două orașe. Distanța fizică și metaforică dintre cele două orașe va schimba modul în care vizitatorii vor experimenta Documenta 14”, transmit organizatorii într-un comunicat de presă.
Documenta este unul dintre cele mai importante evenimente de artă contemporană ce are loc o dată la cinci ani, în Kassel, Germania.
A fost înființată în 1955 de artistul Arnold Bode. La început, a fost parte a Bundesgartenschau, un festival de horticultură ce avea loc în Kassel, în acea vreme. Prin această expoziție, Bode a vrut să arate germanilor opere de artă ce au fost interzise în timpul regimului nazist. Prima ediție Documenta a cuprins artă abstractă din anii 1920-1930 și a atras peste 130.000 de vizitatori.
În data de 10 iulie 2017 se va deschide partea a doua a expoziției, la Kassel, Germania.
Programul pentru prima săptămână a evenimentului poate fi consultat aici.
De asemenea, lista participanților poate fi văzută aici.