Dan Perjovschi se numără printre artistii care vor expune, anul viitor, în cadrul uneia dintre cele mai importante expoziții de artă contemporană, documenta 15, urmând să deseneze la Kassel, Germania, un zid asemănător celui din Sibiu.
„O să fac un zid geamăn cu ăsta din Sibiu, o să fie un twin wall cu desene care să corespundă și acolo și aici, pe temele principale de reflecție. E vorba de transparență, sustenabilitate, generozitate, umor. O să fac deci un zid asemănător cu cel de la Sibiu și, de anul viitor din iunie să zicem că o să fie ziduri gemene. Nu toate desenele o să fie și aici și acolo aceleași, dar vor corespunde multe dintre ele. Ca și la Sibiu, mă voi duce să updatez zidul de câteva ori de-a lungul expoziției”, a explicat Dan Perjovschi.
Lista artiștilor cuprinde 51 de participanți individuali sau în colectiv, însă nu este completă, alte nume putând fi adăugate.
Participanții au fost împărțiți în grupuri mai mici, numite „mini-majelis” (majelis este cuvântul indonezian pentru consiliu) și potrivit presei străine, au început deja să lucreze împreună.
Pentru prima dată, documenta este coordonată de un colectiv de artiști, fiind vorba despre „Ruangrupa”, din Jakarta, Indonezia. Cei 10 membri și-au propus să creeze o platformă de artă și cultură orientată global, cooperantă, interdisciplinară, să se concentreze asupra problemelor care își au originea în capitalism, colonialism și structuri patriarhale. Intenția acestei abordări este de a face apel la oameni dincolo de publicul tipic de artă.
În 2019, Ruangrupa a anunțat că conceptul lor pentru expoziția de anul viitor va fi lumbung, care este cuvântul indonezian pentru hambar de orez, un loc de depozitare pentru orezul produs în comun. Ideea centrală este de a împărți.
Colectivul a anunțat, de asemenea, mai multe locații care vor fi utilizate pentru prima dată în cadrul spectacolului din 2022, inclusiv fostul sediu al unei companii de inginerie în transport și Hallenbad Ost, o fostă piscină interioară proiectată de Bauhaus.
Documenta 15 va avea loc în perioada 18 iunie – 25 septembrie 2022, în Kassel, Germania și durează 100 de zile. Biletele au fost puse în vânzare. Pentru prima dată, se poate cumpăra și un „bilet de solidaritate” care poate fi recuperat de o altă persoană ca bilet gratuit.
**
Prima expoziție documenta a avut loc la zece ani de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial și a atras 130.000 de vizitatori. În 2017, documenta 14, care a avut loc pentru prima dată în două orașe diferite, a atras aproape 900.000 de vizitatori în Kassel și aproximativ 340.000 în cea de-a doua locație din Atena.
documenta se reinventează organizațional și conceptual la fiecare cinci ani. Conducerea expoziției, numită de un comitet internațional de selecție, se află în continuă schimbare și se bucură de libertate artistică absolută. Diferitii curatori contribuie fiecare cu viziunea lor asupra artei contemporane și, astfel, inițiază în mod repetat dialoguri socio-politice.
cover foto: Adi Bulboaca