Indiferent de anotimp, ceaiul a devenit una dintre băuturile cele mai consumate din lume. Fie că îl bem ca un remediu împotriva anumitor afecțiunii, fie că îl savurăm în tihnă ori cu prietenii, ceaiul face parte din cultura noastră. În prezent, producția mondială de ceai este estimată la circa 3,15 milioane tone anual. Dar nu pretudindeni găsim aceleași sortimente sau semnificații.
Taiwan
Nu este pe placul tuturor, dar spumosul „ceai perlat” este adorat in Taiwan de când a fost inventat în anii ’80. Ceaiul rece este amestecat cu fructe sau lapte, iar apoi o lingură de bomboane masticabile de topioca este adăugată licorii. Băutura a devenit așa de populară, încât acum o poți cumpăra și din Marea Britanie.
Tibet
Când te gândești la ceai, untul nu este primul lucru care iți vine în minte, dar tibetanii adoră să combine ceaiul lor cu unt de iac și sare. Acest mix de energie este considerat ideal pentru viața la altitudini reci, în Himalaya.
Hong Kong
Premiul pentru ceaiul cu cea mai lascivă denumire se acordã Hong Kongului pentru ceaiul „chilot cu lapte”. O combinatie de ceai negru și lapte condensat sau degresat. Denumirea provine de la faptul că, pentru filtrarea frunzelor de ceai este folosit un săculeț care seamană mai degraba cu o pereche de lenjerie intimă.
Maroc
Oricine a vizitat Marocul știe cât de important este ceaiul de mentă pentru cultura din Africa de Nord. Aici băutura este mixul dintre ceaiul verde și frunzele proaspete de mentă, puternic îndulcit cu zahăr. Toată combinația se toarnă, de la înălțime, în pahare delicate. Refuzul de accepta ceaiul atunci când gazda ți-l oferă este un semn de nepolitețe.
Japonia
Nicio călătorie în Japonia nu este completă fără a vedea sau a participa la o ceremonie a ceaiului. Cel mai des folosit ceai este o pudră verde denumita matcha.
Marea Britanie
Imediat dupa reinstaurarea Stuarzilor, pentru prima dată ceaiul din China și-a gasit drumul până pe țărmurile Marii Britanii. Scriitorul Samuel Pepys, în căutarea inovațiilor, a constatat în septembrie 1660 că ” am trimis după o ceașcă de ceai (bautura chinezească) de care nu am mai băut niciodată”. În zilele noastre, britanicii consumă zilnic 120 de milioane de cești cu ceai.
Sudul Statelor Unite
Cu verile lor toride, nu e de mirare că locuitorii din sudul Americii s-au decis să renunțe la ceaiul fierbinte. Preparatul lor favorit este ceaiul dulce, cu mult zahăr și gheață, o băutură care îți potoloște setea. Se presupune că cea mai veche referință asupra acesteia datează din 1879.
India
Chiar dacă ne gândim la britanici ca o națiune consumatoare de ceai, de fapt nicio țară din lume nu consumă la fel de mult ceai precum India. Cunoscut drept chai, este băut în general cu lapte și zahăr.
China
Conform legendei, ceaiul a fost descoperit prima dată de către împăratul chinez Shennong, în anul 2737 î. Hr., când o frunză uscată dinr-un arbore de ceai a căzut în ceașca lui cu apă fierbinte. Astăzi, chinezii consideră ceaiul una dintre cele 7 necesități zilnice, ceaiul verde fiind cel mai popular.
Sudul Asiei
Ceaiul aromaic „masala chai” se presupune că a apărit în India, în timpul Raj-ului când interesele comerciale britanice au impulsionat indienii să înceapă să bea ceai. Locuitorii au îmbrățișat băutura și i-au ridicat conținutul de zahăr și lapte plus câteva din condimentele lor favorite. Astăzi, băutura liniștitoare este savurată în toată Asia de Sud.
Tailanda
Ceaiul negru este baza ceaiului Thai, un ceai rece care conține zahăr, lapte condensat și condimente precum anasolul. Comercianții din piețe pot fi adesea văzuți cum toarnă ceaiul de la înălțimi considerabile.
Pakistan
Atât ceaiul negru cât și cel verde sunt populare în Pakistan, dar cel mai apreciat este Noon Chai-ul, de culoare roz, preparat cu lapte, fistic, migdale și condimente care provin din regiunea Kashmir.
Rusia
Ceaiul rusesc este preparat tradițional într-un „samovar” – un fel de vas folosit pentru a fierbe apa, cu un recipient special în partea de sus, unde se pune ceai concentat. Rușii toarnă partea concentrată în ceașcă, apoi adaugă apă, în funcție de cât de aromat vor să fie ceaiul.
Sursă: www.telegraph.co.uk
Sursă foto: Alamy via www.telegraph.co.uk
Traducere: Ionuț Călinescu