Indiferent de anotimp, ceaiul a devenit una dintre băuturile cele mai consumate din lume. Fie că îl bem ca un remediu împotriva anumitor afecțiunii, fie că îl savurăm în tihnă ori cu prietenii, ceaiul face parte din cultura noastră. În prezent, producția mondială de ceai este estimată la circa 3,15 milioane tone anual.  Dar nu pretudindeni  găsim aceleași sortimente sau semnificații.

Taiwan

Nu este pe placul tuturor, dar spumosul „ceai perlat” este adorat in Taiwan de când a fost inventat în anii ’80. Ceaiul rece este amestecat cu fructe sau lapte, iar apoi o lingură de bomboane masticabile de topioca este adăugată licorii. Băutura a devenit așa de populară, încât acum o poți cumpăra și din Marea Britanie.

Taiwan

Tibet

Când te gândești la ceai, untul nu este primul lucru care iți vine în minte, dar tibetanii adoră să combine ceaiul lor cu unt de iac și sare. Acest mix de energie este considerat ideal pentru viața la altitudini reci, în Himalaya.

Tibet

Hong Kong

Premiul pentru ceaiul cu cea mai lascivă denumire se acordã Hong Kongului pentru ceaiul „chilot  cu lapte”. O combinatie de ceai negru și lapte condensat sau degresat. Denumirea provine de la faptul că, pentru filtrarea frunzelor de ceai este folosit un săculeț care seamană mai degraba cu o pereche de lenjerie intimă.

Hog Kong

Maroc

Oricine a vizitat Marocul știe cât de important este ceaiul de mentă pentru cultura din Africa de Nord. Aici băutura este mixul dintre ceaiul verde și frunzele proaspete de mentă, puternic îndulcit cu zahăr. Toată combinația se toarnă, de la înălțime, în pahare delicate. Refuzul de accepta ceaiul atunci când gazda ți-l oferă este un semn de nepolitețe.

Maroc

Japonia

Nicio călătorie în Japonia nu este completă fără a vedea sau a participa la o ceremonie a ceaiului. Cel mai des folosit ceai este o pudră  verde denumita matcha.

Japonia

Marea Britanie

Imediat dupa reinstaurarea Stuarzilor, pentru prima dată ceaiul din China și-a gasit drumul până pe țărmurile Marii Britanii. Scriitorul Samuel Pepys, în căutarea inovațiilor, a constatat în septembrie 1660 că ” am trimis după o ceașcă de ceai (bautura chinezească) de care nu am mai băut niciodată”. În zilele noastre, britanicii consumă zilnic 120 de milioane de cești cu ceai.

Marea Britanie

Sudul Statelor Unite

Cu verile lor toride, nu e de mirare că locuitorii din sudul Americii s-au decis să renunțe la ceaiul fierbinte. Preparatul lor favorit este ceaiul dulce, cu mult zahăr și gheață, o băutură care îți potoloște setea. Se presupune că cea mai veche referință asupra acesteia datează din 1879.

Statele Unite

India

Chiar dacă ne gândim la britanici ca o națiune consumatoare de ceai, de fapt nicio țară din lume nu consumă la fel de mult ceai precum India. Cunoscut drept chai, este băut în general cu lapte și zahăr.

India

China

Conform legendei, ceaiul a fost descoperit prima dată de către împăratul chinez Shennong, în anul 2737  î. Hr., când o frunză uscată dinr-un arbore de ceai a căzut în ceașca lui cu apă fierbinte. Astăzi, chinezii consideră ceaiul una dintre cele 7 necesități zilnice, ceaiul verde fiind cel mai popular.

China

Sudul Asiei

Ceaiul aromaic „masala chai” se presupune că a apărit în India, în timpul Raj-ului când interesele comerciale britanice au impulsionat indienii să înceapă să bea ceai. Locuitorii au îmbrățișat băutura și i-au ridicat conținutul de zahăr și lapte plus câteva din condimentele lor favorite. Astăzi, băutura liniștitoare este savurată în toată Asia de Sud.

Asia

Tailanda

Ceaiul negru este baza ceaiului Thai, un ceai rece care conține zahăr, lapte condensat și condimente precum anasolul. Comercianții din piețe pot fi adesea văzuți cum toarnă ceaiul de la înălțimi considerabile.

Thailanda

Pakistan

Atât ceaiul negru cât și cel verde sunt  populare în Pakistan, dar cel mai apreciat este Noon Chai-ul, de culoare roz, preparat cu lapte, fistic, migdale și condimente care provin din regiunea Kashmir.

Pakistan

Rusia

Ceaiul rusesc este preparat tradițional într-un „samovar” – un fel de vas folosit pentru a fierbe apa, cu un recipient special în partea de sus, unde se pune ceai concentat. Rușii toarnă partea concentrată în ceașcă, apoi adaugă apă, în funcție de cât de aromat vor să fie ceaiul.

Rusia

Sursă: www.telegraph.co.uk

Sursă foto: Alamy via www.telegraph.co.uk

Traducere: Ionuț Călinescu