Personele cu dizabilități din județul Sibiu primesc o nouă șansă la o viața socială normală. De curând, a fost lansat la nivelul județului proiectul “Abilitățile contează și economic” care oferă transport adaptat pentru persoanele cu dizabilități(urban și interurban), servicii de scaune rulante (adaptare, intreținere /reparații scaune rulante și instruirea utilizatorilor) și intermedierea de produse și servicii prin unitatea protejată autorizată în baza legii 448/2006.
Proiectul a fost lansat de Asociația Club Sportiv Roțile Astrale, în parteneriat cu Fundația Motivation. “În cadrul acestui proiect ne propunem implementarea a trei activități pentru persoane cu dizabilități: transport adaptat, service pentru scaune rulante și intermediere produse prin unitatea noastră protejată. Important în acest proiect este faptul că activitățile le realizăm cu ajutorul persoanelor cu dizabilități pe care le-am angajat. Le oferim astfel șansa de a se integra mult mai bine pe plan social, profesional și chiar personal. Mașina adaptată pe care am achiziționat-o în cadrul proeictului oferă o siguranță foarte mare în timpul transportului iar deplasarea de la locuință până la mașină o asigurăm cu un elevator, astfel încât însoțitorii persoanelor cu dizabilități să nu fie nevoiți să îi transporte în condiții de risc pe scări.
Elevatorul este de fapt un lift mobil, unde este stabilizată persoana în scaun rulant. Este un efort minim pe care îl depune însoțitorul, în comparație efortul de a transporta persoana cu dizabilități în brațe, până la mașină, așa cum se întâmplă în cele mai multe cazuri. În ceea cea privește intermedierea de produse și servicii prin unitatea noastră protejată, aici vom încerca să obținem cât mai multe contracte cu firme care au mai mult de 50 de angajați, dar nu au și angajați cu dizabilități. Conform legii 448/2006, costurile tuturor produselor si serviciilor achizitionate de la o unitate protejată pot fi deduse integral, în limita taxei datorate la stat de unitățile economice publice sau private cu peste 50 de angajați care nu au angajate persoane cu dizabilități în procent de 4% din numărul total de angajați. Toți banii pe care îi vom obține vor fi folosiți pentru antrenamentele echipei noastre de baschet, tabere sportive pentru persoane cu dizabilități locomotorii și integrarea socială și profesională a acestora”, a declarat coordonatorul Asociației Club Sportiv Roțile Astrale, Rusu Ioan Stanciu.
Servicii care lipsesc pe piața sibiană
La lansarea proiectului au participat peste 50 de persoane: beneficiari, însoțitori, specialiști și reprezentați ai autorităților locale. “Mă bucur că a fost lansat și aici un proiect care încearcă să ofere servicii persoanelor cu dizabilități care nu se găsesc pe piața sibiană, cel puțin nu în formă completă și la calitatea pe care Asociația Club Sportiv Roțile Astrale o oferă. Mă refer aici la elevatorul electric și transportul adaptat care ușurează mult misiunea aparținătorilor persoanelor cu dizabilități și în același timp ajută la dezvoltarea unei vieți sociale și profesionale normale a beneficiarilor. Nu știu dacă mai sunt asemenea servicii la Sibiu, ceea ce am văzut astăzi, aici este unic. De asta am și spus că Fundația Motivation a adus până acum, în Sibiu, numai proiecte inovatoare. Îmi doresc ca Asociația Club Sportiv Roțile Astrale care a lansat acest proiect, să poată să îl dezvolte foarte mult, autoritățile locale să fie deschise și să colaboreze astfel încât persoanele cu dizabilități să beneficieze de aceste servicii necesare pentru o viață independentă”, a spus Codruța Codău, Director general adjunct în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Sibiu.
Asociația Club Sportiv Roțile Astrale a lansat joi, 2 aprilie 2015, în premieră la nivel local, Structura de Economie Socială (SES) înființată în proiectul Abilitățile Contează și Economic. În cadrul proiectului au fost înființate 8 structuri de economie socială (SES), ce furnizează servicii pentru persoanele cu dizabilități în județele: Brașov, Buzău, Cluj, Ilfov, Neamț, Prahova, Sibiu, Timișoara.
Proiectul este implementat în parteneriat cu Shaw Trust din Marea Britanie, Asociația Club Sportiv Roțile Astrale, Fundația pentru Copii Sfântul Sava, Asociația Clubul Sportiv Supernova Neamț, Asociația Club Sportiv Roțile Schimbării, Asociația Județeană Ilfov Motivation a Sportului pentru Persoane cu Handicap, Și trei organizații înființate în proiect: Asociația Club Sportiv Fii Independent, Asociația Club Sportiv Leii Timișoarei, Asociația Club Sportiv Roțile Abilității.