Proiectul Intersecții este un melanj între iluzia optică și măiestria sculpturii în lemn. Despre ce este vorba? Un cub de lemn sculptat cu ajutorul laserului, suspendat precum o lustră în mijlocul unei camere goale. Lumina becului propagă prin umbre modelul dantelat al laturilor din lemn. Artista Anila Quayyum Agha a reușit să întrețese decupajul cu umbra realizând o iluzie optică nebănuită. Astfel micul cub este sursa unui bogat ornament himeric al pereților albi. Ca două lumi interconectate, rezultând una din cealaltă: cubul, reușește să influențeze camera, să-i schimbe înfățișarea atribuindu-i abundență, dantelă și precizie.

laser-cut-wooden-cube-02

Lumea-cub-șlefuit ca reprezentantă a delicatului dar și a belșugului, luxuriantului și lumea-alb-întins ca expresie a vidului, a inexistentului, a golului. Dar ce ar fi cubul fără această cameră goală? Cum și-ar trăi el menirea fără o cameră în care să sculpteze prin umbre?

laser-cut-wooden-cube-08

Artistă de origine pakistaneză ne vorbește în acest proiect despre fluid, fluiditate, fluidizare pe fundalul formelor geometrice islamice, invitându-ne să ne lăsăm întâmpinați de natura contradictorie a tuturor intersecțiilor. Punctul de întâlnire al luminii cu umbra. Al staticului cu dinamicul, staticul fiind jucat aici de ambele personaje, atât cubul cât și camera, iar dinamicul de lumină, ca element viu. Trăire aievea prin reflecție.

laser-cut-wooden-cube-10

Construcția se prezintă ca un organism viu, forma acesteia suprapunându-se spațiului în care este instalată, ceea ce o face singulară cu fiecare reprezentație. Anila a pornit în definitivarea acestui proiect de la tema excluziunii: excluderea femeii din spațiul public și cel al creativității precum o moschee, transpunând mirarea acestei excluderi pe care a experimentat-o copilărind în Pakistan. Friza lemnului simulează un tipar din Alhambra, unul dintre cele mai importante monumente arhitecturale islamice, o emblemă a echilibrului posibil aflat la intersecția dintre istorie, cultură și artă, un spațiu unde discursurile islamic și Occidental s-au întâlnit și au coexistat în armonie. Simbioză.