În perioada 6-9 iulie 2015 a avut loc Congresul Internațional al Medieviștilor – The International Medieval Congress (IMC), o întâlnirea anuală a istoricilor medieviști din întreaga lume, la care au luat parte și mai mulți istorici români. Evenimentul este organizat și administrat de Institutul pentru Studii Medievale, University of Leeds. Debutul acestuia a avut loc în anul 1994, de atunci fiind organizat anual, cu participarea a mai mult de 2000 de istorici medieviști din întreaga lume. De fapt, este cel mai mare congres de acest fel din Europa.

Dar mai întâi, să amintim câteva lucruri despre orașul unde s-a desfășurat acest eveniment. Leeds este, conform statisticilor, al treilea oraș ca mărime din Anglia, după Londra și Birmingham, în zona metropolitană, locuind aproape 750.000 de locuitori. Orașul este străbătut de râul Aire și este considerat ca fiind capitala nordului Angliei. De ce se organizează congresul medieviștilor aici? Răspunsul este simplu: orașul a fost un important târg în evul mediu, fiind menționat documentar în anul 1207. Este recunoscut ca un oraș comercial, producător de haine de lână. Orașul este unul tipic englezesc, cu o climă la fel, tipic englezească, în perioada în care am participat la congres, temperaturile nu au depășit 20 de grade Celsius, ploile dese fiind nelipsite din peisaj. În opinia mea, orașul, chiar dacă nu duce lipsă de turiști, este și astăzi unul comercial, industrial. Cred că două zile sunt suficiente pentru a te bucura de bisericile sale medievale, majoritatea construite în stil gotic, de clădirile monumente istorice sau de centrul care este unul comercial, identic cu al orașelor din vestul și centrul Europei, unde se pot face cumpărături din magazine aparținând unor branduri internaționale. Așadar, nimic special în cazul centrului plin cu magazine colorate, dar și scumpe… Trebuie menționat faptul că Anglia este recunoscută pentru prețurile mari la majoritatea produselor, dar, bineînțeles, există și excepții.

P1150339

Un alt aspect care a dat savoare vizitei noastre la Leeds a fost pub-ul specific englezesc. Undeva în jurul orelor 17.00-18.00, majoritatea pub-urilor sunt invadate de bărbați gălăgioși (mulți având o ținută office) care își povestesc întâmplările de peste zi, beau o bere, poate două și pleacă acasă. Această agitație durează cam două ore când, brusc, se lasă liniștea. Femeile sunt văzute și ele în aceste locuri, dar nu sunt așa de numeroase.

Participanții și-au prezentat lucrările la IMC pe parcursul a patru zile, fiind împărțiți în secțiuni diverse cu o tematică asemănătoare (au existat cca. 650 de secțiuni). Participarea la Congres a fost condiționată de plata unei taxe, destul de mari (250 de lire sterline pentru patru zile sau 110 lire pentru o singură zi). În schimbul acestei taxe participanții au primit programul Conferinței și o mapă de prezentare. Așadar, aproape nimic. Cazarea și transportul au fost suportate de fiecare participant. Organizarea acestui Congres poate fi considerată, prin urmare, o mică afacere, unde profitul este pe măsură.

Prezentările au fost foarte interesante, însă a fost imposibil să participăm la toate. Ne-au interesat, în special, prezentările privind istoria Evului Mediu în Europa centrală și de sud-est. Acestea au atins, în mod normal, unele aspecte privind istoria Transilvaniei. S-au formulat ipoteze, au existat dezbateri și s-au emis concluzii. Per ansamblu, participarea la Congresul Internațional al Medieviștilor a reprezentat un câștig din toate punctele de vedere!

Dacă treceți prin Leeds nu ratați Royal Armouries Museum, un muzeu special care este casa colecției naționale britanice a armelor și armurilor, conținând mai mult de 75.000 de obiecte. Intrarea este gratuită.