Paris, te auzim! Muzicologa Mylène Pardoen a recreat sunetul de fundal specific centrului Parisului din secolul al 18-lea. Proiectul acesteia, prezentat la expoziția dedicată științelor sociale care a avut loc la Cité des Sciences et de l’Industrie, se compune din lucrările mai multor istorici și specialiști în reprezentări 3D.
Numele proiectului, The Bretez Project, nu este fără semnificație, întrucât prima reconstrucție audio a aceastei echipe de istorici, sociologi și specialiști în reprezentări 3D este realizată pe un fundal specific Parisului din secolul al 18-lea, așa cum apare în faimoasa hartă Turgot-Bretez din 1739. Turgot era ofițerul negustorilor din Paris și, în acelaș timp, cel care a comandat harta, iar Bretez era inginerul responsabil de supravegherea străzilor și clădirilor orașului.
Mai exact filmulețul ne poartă prin inima districtului Grand Châtelet, între podurile du Change și Notre Dame.
Am ales această zonă deoarece concentrează 80% din sunetul de fundal din Parisul acelei perioade, fie prin meserii familiare – ale negustorilor, meșteșugarilor, marinarilor sau spălătoreselor de pe malurile Senei – fie prin diversitatea posibilităților acustice, precum un ecou auzit pe sub un pod sau într-un pasaj acoperit. (Mylène Pardoen)
Dacă filmele istorice cu sunetul adecvat anumitor perioade de timp nu sunt o noutate, aceasta este totuși o reconstrucție 3D bazată doar pe un fundal sonor: calitatea sunetelor (înăbușite sau amplificate) este raportată la înălțimile clădirilor sau la materialele din care erau construite (piatră, lemn).
Această experiență unică de sunete urbane a fost posibilă cu ajutorul documentelor existente din acea perioadă, inclusiv Tabloul Parisului publicat în 1781 de Louis-Sebastien Mercier sau lucrările unor istorici precum Arlette Farge sau a specialistului Alain Corbin cunoscut pentru cercetările sale asupra istoriei simțurilor. De asemenea, a fost urmărită și munca lui Youri Carbonnier, o adevărată autoritate în ceea ce privește casele construite pe poduri.
Turul audio cuprinde sunete precum cotcodăcitul păsărilor într-o piață, zumzetul muștelor ce roiau în jurul tarabelor de pescari, sunetul războiului de țesut la moara de lână… toate acestea suprapuse strigătelor neîncetate ale pescărușilor veniți să se hrănească din grămezile de deșeuri ale orașului.
Încorporând 70 de tablouri audio, proiectul a fost prezentat publicului ca făcând parte din “Innovatives SHS”, și este un prototip pentru muzeele de istorie care ar putea reconstitui moștenirea audio a orașului lor.
sursa: https://news.cnrs.fr