O stea este în general un anumit tip de corp ceresc din cosmos, masiv și strălucitor, deseori de formă aproximativ sferică, alcătuit din plasmă în oarecare echilibru hidrostatic, și care a produs în trecut sau încă mai produce și azi energie pe baza reacțiilor de fuziune atomică din interiorul său.

Definiția de mai sus este despre David Bowie care ieri, 10 ianuarie, a murit din cauza cancerului diagnosticat acum 18 luni. Totuși, nu este așa… Stele nu dispar, ci se transformă, în funcție de cât de masive sunt, în alte tipuri de stele sau obiecte mai exotice.

The man who fell to Earth, și-a început călătoria celebrității în 1969 cu Space Oddity care a ajuns în top 5 al UK Singles Chart. După 3 ani de experimente, îl găsim flamboiant în era glam rock ca și Ziggy Stardust. Praful de stele cu păr roșu, ca prin magie, a avut cu acest nou album, The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars, un impact puternic asupra muzicii rock. În 1975 muzica sa reușește să treacă oceanul pentru a cunoaște succesul în SUA cu piesa Fame și albumul de plastic soul, Young Americans. Artist cameleon, David Bowie face prin acest album un viraj care îi îndepărtează pe unii dintre fanii britanici, pentru a reuși, apoi, să-i împace pe toți cu un album al influențelor electronice, Low. Acesta este un prim pas spre așa-numita Trilogie Berlin, care mai cuprinde și albumele Heros (1977) și Lodger ( 1979). Cele trei au la bază colaborarea cu Brian Eno, considerat unul dintre principalii inovatori ai muzicii ambientale. The Bluebird nu părăsește topurile britanice nici în anii ’80, pe care le ocupă cu piesa Ashes to Ashes (Scary Monsters (And Super Creeps), dar și datorită colaborării cu Queen în Under Pressure sau hitului Let’s dance din 1983.

Empatia dintre diferențe

În anii ’90 și 2000, artistul diversifică nuanțele artei sale prin experimentrea diferitelor stiluri. Astfel, cu o capacitate morfologică de o elasticitate uimitoare, David Bowie a îmbrăcat și blue-eyed soulul, jungle dar și muzica adult contemporary sau industrială.

Renunță la aparițiile live din cauza unui atac de cord în timpul unui concert din 2004 în cadrul turneului pentru promovarea albumului Reality. După un an revine pe scenă alături de trupa Arcade Fire pentru ca în 2006 să-l revedem la un eveniment caritabil din New York, Keep a Child Alive.

Așadar: rock, pop, cabaret, jazz, drum&bass, funck, electro, jungle…și cu toate metamorfozele acestea, rămâne inconfundabil.

Cântăreţ, compozitor, producător, inginer de sunet și cetățean al cosmosului David Bowie a câştigat mai multe premii BRIT, MTV Music Video şi Grammy.

Cel mai recent album al acestuia se situează în prezent. Este vorba despre Blackstar lansat pe 8 ianuarie 2016, când David Bowie a împlinit vârsta de 69 de ani. Ca influențe, au fost amintiți rapperul Kendrick Lamar (cu To Pimp a Butterfly), duo-ul electronic Boards of Canada și trio-ul de hip-hop experimental Death Grips. Prețios, acest album strânge în el neliniștea, îndrăzneala, spontaneitatea și prospețimea noului într-un amestec de dramă, coduri, emoții… O despărțire cu suave accente jazz.

Nu știu unde voi ajunge după ce plec de aici, dar promit că nu va fi plictisitor. (David Bowie)

What a morphing persona! Ain’t that just like him?