Reprezentanții Complexului Muzeal Astra pot spune că anul 2015 a fost unul productiv pentru ei, după ce 437.374 de oameni au ales să viziteze muzeul pe tot parcursul anului ce tocmai s-a încheiat.

Lunar, câte două evenimente au reușit să adune în muzeu mii de oameni, iar cele care au avut cel mai mare succes au fost Noaptea Muzeelor (24.000), Târgul Creatorilor Populari şi Festivalul Naţional al Tradiţiilor Populare (12.500). Și evenimentele interactive naționale și internaționale au avut priză la public, iar Târgul de ţară, Târgul de case, grădină şi peisaj, Târgul de olărit – Frumos. Ceramic. Folositor, Olimpiada ,,Meşteşuguri artistice tradiţionale” au fost printre cele mai căutate.

muzeul astra

Tinerii mai aproape de  tradiție

Numărul celor care au trecut pragul unităţilor muzeale C.N.M. ASTRA pe tot parcursul anului trecut este cel mai mare din ultimii 3 ani. Astfel, în 2015, numărul turiștilor a crescut cu aproximativ 75.000 față de 2014 (364.848) şi cu aproape 65.000 mai mulţi comparativ cu 2013 (374.419). Pe lângă acest aspect, conducerea muzeului se bucură de faptul că tot mai mulți tineri sunt interesați de tradițiile și meșteșugurile românești. „Resimţim o creştere în rândul publicului tânăr. Faţă de 2014, statisticile noastre arată faptul că sunt de două ori mai mulţi vizitatori cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani. Totodată, aceleaşi statistici indică faptul că un procent de 15% din numărul total de vizitatori este dat de turişti din țări precum Germania, Franţa, Olanda, Anglia, Suedia, Japonia”.

2016, anul semnințelor de leguminoase

Pentru acest an, conducerea muzeul își propune o strategie bazată pe și mai multă interacțiune directă cu publicul. Vrem ca vizitatorii noştri să-i cunoască mai bine pe toţi cei care fac acest Muzeu să fie unul de top pe plan mondial. Vorbim aici despre munca de cercetare care stă în spatele expoziţiilor organizate de noi, dar şi despre activitatea din teren și din teritoriu a muzeografilor noştri. Desigur că rezultatele sunt vizibile, dar în spatele lor stă o muncă asiduă şi bine pusă la punct. Anul 2016 a fost desemnat ,,Anul Internațional al Semințelor de Leguminoase” de către UNESCO. Avem în plan să realizăm un circuit de producţie intern, prin care la Târgul de Țară din muzeul în aer liber să putem servi  vizitatorii cu preparate tradiţionale făcute din resurse proprii (zarzavaturi, fructe etc. )”, spune Ciprian Anghel Ştefan, managerul general al C.N.M. ASTRA.

muzeul astra 2

1