Ce este, de fapt, un muzeu?, îmi răsări întrebarea în timp ce mă pregăteam să aflu păreri despre muzeele din Sibiu. Un loc unde se păstrează și se etalează artefacte. Spațiu menit să educe. Rolul muzeului îmbină conservarea și educarea, iar fiecare instituție alege ce accentuează sau cum alternează cele două elemente în timp. De altfel, misiunea muzeelor s-a schimbat puțin de-a lungul mileniilor. La origini, persoanele înstărite puneau bazele unor colecții private de obiecte (tendință care s-a păstrat până astăzi), oferind posibilitatea de a le vedea unui public restrâns – oameni cu avere sau „cercetători”. Niște camere de curiozitate. Așa se presupune că pornise și Ennigaldi-Nanna, unul dintre cele mai vechi muzee cunoscute (cca. 530 î.Hr., Ur), care a găzduit lucruri, ce datează din sec. XX î.e.n., folosindu-le pentru a prezenta istoria regiunii. Din punct de vedere etimologic, muzeul este un templu dedicat muzelor, mouseion fiind, pentru grecii antici, o clădire specială consacrată studiului și creației.

În prezent, în lume există o varietate copleșitoare de muzee, de la cele dedicate etnografiei, agriculturii organice, mărgelelor sau istoriei și artei sticlei, până la cele dedicate nimicului (No Show Museum, Elveția). Unele combină domenii, altele se concentrează pe unul singur. Chiar și grădinile botanice și parcurile zoo sunt, într-un sens, „muzee vii”. Multe dintre cele care există fizic au creat tururi virtuale, dar s-au înființat și muzee online fără analoage tridimensionale permanente (ex: Muzeul de Artă Contemporană din Lima). Un tip modern de muzee sunt centrele de interpretare. Acestea apelează la diferite mijloace de comunicare pentru a spori înțelegerea patrimoniului, scopul lor fiind, în primul rând, educarea și sensibilizarea, nu colectarea artefactelor. La Sibiu, capitolul muzeelor nu stă prost, chiar dacă i-ar prinde bine să iasă mai mult din starea de instituție prăfuită, fosilizată.

Muzeul de Artă Contemporană Lima. Garaicoa cu privire la cum pământul dorește să semene cu cerul (I). Foto: li-mac.org

Muzeul de Artă Contemporană Lima. Garaicoa cu privire la cum pământul dorește să semene cu cerul (I). Foto: li-mac.org

În timp, muzeele lumii au început să devină mai axate pe publicul larg, în detrimentul limitării la oameni de știință și grupuri de interese. Or, această tendință a implicat implementarea feluritor strategii, inclusiv, organizarea unor evenimente „de masă”, precum Ziua și Noaptea Muzeelor, tendință adoptată și în orașul de pe Cibin, unde s-au pregătit o serie de evenimente și anul dat.

De Ziua internațională a muzeelor (18 mai), Palatul Brukenthal și-a așteptat vizitatorii cu sălile de la etajul I renovate, inaugurând expoziția permanentă de la catul în cauză și oferind posibilitatea de vizitare în regim gratuit. De Noaptea Muzeelor (21 mai), în cadrul muzeului Brukenthal vor fi deschise sălile Muzeului de Istorie și ale celui de Istorie Naturală, iar Complexul Muzeal Astra invită publicul la ateliere culinare, de monetărie, scriere și jocuri din Roma antică, muzică și dans, proiecții de filme documentare, un târg de țară, videomapping pe fațada clădirilor și un proiect participativ, realizat în colaborare cu elevi de la Liceul de Artă din Sibiu.

Palatul Brukenthal. Etaj I. Foto: brukenthalmuseum.ro

Palatul Brukenthal. Etaj I. Foto: brukenthalmuseum.ro

După câte se poate vedea, zilele și nopțile muzeelor promit un program încărcat, însă apare întrebarea: cât de benefice sunt astfel de evenimente? Și, în general, ce cred sibienii despre muzeele de aici? Ce le place sau displace și ce și-ar dori? Câțiva dintre ei ne-au împărtășit opiniile, iar noi le prezentăm în continuare.

„Muzeele din Sibiu sunt foarte ofertante. Îmi place foarte mult Muzeul Civilizației Tradiționale Astra, Muzeul în aer liber. Mi se pare un loc bun de meditat, vizitat, văzut lucruri noi ș.a.m.d. Îmi place Muzeul Brukenthal și sunt curioasă să descopăr colecțiile noi, pentru că nu am mai fost demult”, mărturisește Cristina, completând cu: „Aș vrea expoziții interactive. (…) Să fie materiale audio-video, întrebări, eventual, chiar și un curs aplicat pe o perioadă istorică, civilizații etc. Mi-ar plăcea să văd și mai multă artă contemporană”.

Sorina preferă Muzeul de Istorie Naturală, renovat relativ recent, după „standarde europene”. Ne atenționează:„muzeele în sine sunt foarte bine puse la punct, dar problema este că Noaptea Muzeelor nu prea aduce avantaje muzeelor. În primul rând, vin o grămadă de oameni acolo, se creează condens – pentru operele de artă nu este tocmai ok – și este busculadă. Adică, dacă vrei să vezi muzeul, te duci în orice altă zi, în liniște”.

Muzeul de Artă Contemporană Lima. Jose Carlos Martinat: Brutalisma III. Realitate Stereo. Foto: li-mac.org

Muzeul de Artă Contemporană Lima. Jose Carlos Martinat: Brutalisma III. Realitate Stereo. Foto: li-mac.org

Ionuț, un tânăr zâmbitor, a menționat altă chestiune: „Aș vrea (n.r. ca muzeele) să fie cumva mai prezente. Chiar dacă sunt mediatizate, într-un fel, nu știu exact cât de prezente sunt în mințile oamenilor. Poate ar fi o idee să se organizeze niște evenimente care să educe oamenii, să-i introducă puțin în lumea artei. De ce ne interesează, până la urmă, să păstrăm toate obiectele din trecut pe care le păstrăm? Poate pentru mulți chiar nu are niciun rost. (…) În Sibiu… da, Muzeul de Istorie Naturală chiar este foarte bine pus la punct. Sincer, am fost tot timpul entuziasmat de dinozaurii de acolo. Și este varietate, cât de cât. Muzeul Brukenthal are și expoziții temporare, lucruri mai mici”, iar legat de Noaptea Muzeelor a subliniat: „Aglomerația, o mulțime de oameni nu fac bine într-o sală operelor de artă. Dar, altfel, mi se pare ca o mică sărbătoare, o seară specială”.

Problema comunicării a amintit-o și Andrei: „Cred că nu se promovează suficient muzeele. Nu există, practic, un instrument eficient de promovare a ceea ce înseamnă muzeu în Sibiu. Cred că există interes, recent chiar am avut o mare surpriză să văd la muzeul Farmaciei o coadă imensă, oameni care așteptau și cred că au așteptat o oră bună ca să intre. Și acesta este un lucru îmbucurător. Însă, pe termen lung, cred că ar trebui să existe o strategie de promovare mai coerentă și o expunere mai mare”.

Noaptea Muzeelor. Sibiu, 2015. Foto: Arhivă Capital Cultural

Noaptea Muzeelor. Sibiu, 2015. Foto: Arhivă Capital Cultural

„La Noaptea Muzeelor nu voi merge. Nu vreau să merg la muzeu doar pentru că este ca o formă de a participa la un eveniment monden. 80% dintre cei care merg la Noaptea Muzeelor merg pentru că este cool să fii acolo în acea noapte, indiferent care este tema expoziției sau ce muzeu este. Consider că trebuie să mergi la muzeu atunci când ai un interes pentru ce este în muzeul respectiv, nu pentru hai să fim și noi ca toată lumea”, ne-a comunicat Marian.

Dar voi ce părere aveți?