Sute de opere de artă aparținând artistului David Bowie și colecționate de-a lungul vieții sale, sunt expuse pentru prima dată, în aceste zile, în galeriile Sotheby’s, din Londra, pentru a fi admirate de public, înainte de a fi vândute în cadrul unei licitații, două săptămâni mai târziu, scrie belfasttelegraph.co.uk.

Printre cele peste 300 de obiecte expuse se numără și o pictură creată împreună cu Damien Hirst în anul 1995, numită ”Beautiful, hallo, space-boy painting”, cu o valoare estimată la aproape 350.000 de lire sterline.

db1

Lucrare aparținând lui Damien Hirst, ”Beautiful, shattering, slashing, violent, pinky, hacking, sphincter painting”, 1995. Valoarea estimată: 250,000–350,000 lire sterline (Sursă foto: http://www.sothebys.com/)

Cea mai valoroasă operă de artă din cadrul colecției este o pictură aparținând lui Jean-Michel Basquiat, din 1984, ”Air Power”, cu un preț estimat între 2,5 milioane de lire sterline și 3,5 milioane de lite sterline.  David Bowie a cumpărat opera de artă la un an după ce a interpretat rolul artistului Andy Warhol, în filmul ”Basquiat”, din 1996, în regia lui Julian Schnabel.

Din colecție mai fac parte lucrări aparținând artiștilor Frank Auerbach, Norman Catherine și Harold Gilman.

Bowie a declarat într-un interviu din The New York Times, în anul 1998, că operele de artă sunt singurele lucruri pe care a dorit să le dețină.

”Pentru mine, arta, a fost întotdeauna o adevărată hrană. Am folosit arta. O operă de artă mă poate schimba în multe moduri, depinde de starea în care sunt”, a declarat artistul.

Din colecția lui David Bowie fac parte 267 de tablouri, alături de alte 120 de obiecte de artă din secolul al XX-lea, în special sculpturi și obiecte de mobilier. Printre acestea se află și un cabinet stereo creat în anii 1960 de designerii italieni Achille și Pier Giacomo Castiglioni.

Licitația va avea loc în zilele de 10 și 11 noiembrie, la Galeriile Sotheby’s din Londra.

David Bowie a fost cântăreț, compozitor și producător, câștigător a două premii Grammy. Albumele sale s-au vândut în peste 140 de milioane de copii pe plan mondial.

Activ pe parcursul a cinci decenii, frecvent reinventându-și stilul muzical și cochetând cu mai multe genuri, David Bowie a fost considerat de majoritatea criticilor muzicali un influent inovator, în special datorită lucrărilor sale din anii ’70. Cântărețul britanic s-a inspirat dintr-o vastă paletă de subiecte, în special din artă, filosofie și literatură.

de Adela Cândea