Telefonul sub formă de homar al lui Salvador Dali și o sofa în forma buzelor actriței Mae West, vor fi vândute la o licitație organizată de reprezentanții cunoscutei case de licitații Christie’s, scrie The Guardian.

Licitația va avea loc în luna decembrie a acestui an, potrivit aceleiași surse. Vor fi vândute aproximativ 200 de obiecte descrise ca fiind unele dintre cele mai suprarealiste obiecte existente.

Reprezentanții casei de licitații estimează că telefonul aparținând lui Salvador Dali ar putea fi vândut pentru suma de aproximativ 250.000 de lire sterline. În același timp, piesa de mobilier ar putea fi vândută cu suma de aproximativ 400.000 de lire sterline.

dali-phone

Telefonul-homar al lui Salvador Dali (Sursă foto: The Guardian)

Obiectele provin din fondul Fundației „Edward James”, care poartă numele unui poet britanic cunoscut pentru pasiunea sa pentru suprarealism. Acesta a trăit în perioada 16 august 1907 – 2 decembrie 1984. A fost un susținător al pictorului Salvador Dali, pe care l-a ajutat în realizarea picturilor și operelor de artă din anul 1938. Edward James a ajuns, astfel, să dețină cea mai importantă colecție privată de opere de artă din perioada suprarealismului.

lips

Piesa de mobilier Mae West, aparținând lui Salvador Dali. (Sursă foto: The Guardian)

Alex Barron, șeful West Dean College, centrul de arte și conservare ce deține colecțiile lui Edward James, a explicat, pentru publicația Irish Times, că Salvador Dali avea o pasiune pentrru homari. Barron a declarat că în colecțiile lui Edward James există două telefoane – homar, iar unul dintre ele va fi licitat în decembrie. De asemenea, există trei exemplare Mae West, unul dintre ele urmând a fi vândut la licitație.

Reprezentanții cunoscutei case de licitații Christie’s speră ca în urma evenimentului să strângă suma de aproximativ 2,5 milioane de lire sterline. Potrivit The Guardian, banii vor fi folosiți pentru expunerea permanentă a colecțiilor lui Edward James. În prezent, acestea se află în reședința poetului din West Dean. Licitația va avea loc în 15 decembrie, la  Londra.

de Adela Cândea