„Teatrul e pentru oameni educați”, „muzica clasică e pentru pensionari”, „baschetul e pentru pentru oamenii înalți”, „arta contemporană n-o-nțelege nimeni”, „copilul model trebuie să fie de familie bună”, „standardele noastre nu pot fi mai prejos”… și ar mai fi de completat pagini întregi cu astfel de „reguli”.

Pe de altă parte, am în minte și câteva imagini pe care le-am păstrat cu grijă în sertarul imaginar – „momente prețioase”. O doamnă în scaun rulant la un concert la sala Thalia și fericirea de pe față în timp ce asculta muzica lui Chopin, Alexandra care n-a văzut niciodată, dar parcă se luminează toată când vorbește despre fetița lor care va fi cititoarea familiei când o să crească mare, un meci de baschet în scaun rulant, un spectacol de teatru pentru oamenii din cartier, un atelier de dans pentru persoane cu dizabilități. Toate aceste imagini mi-au rămas în minte de la evenimente ce s-au desfășurat în Sibiu. Unele sunt special realizate pentru integrarea persoanelor cu dizabilități în comunitate, altele pentru conștientizarea celor din jur că e nevoie de implicare și responsabilizare. Pe toate planurile. Educația e cuvântul cheie. Accesul la educație duce la o comunitate deschisă, curajoasă, cu atitudine. „Cum altfel să știe copiii să se comporte cu un nevăzător, dacă nimeni nu le-a vorbit vreodată la școală despre oamenii cu nevoi speciale?”, mă întreabă Alexandra. Paul s-a hotărât să meargă în școli el însuși, din toamnă, cu Phantom – câinele ghid, să le povestească copiilor cum vine treaba asta să te ajute câinele să te descurci. Iar Gabriela, optimistă din fire, spune că oamenii au început parcă să vadă dincolo de scaunul rulant, să vadă omul.

Tema „bariere” e un pretext pe care l-am îmbrățișat în numărul acesta sau l-am așezat lângă noi, în timp ce am scris textele. Iar dincolo de texte, sunt oamenii cu care ne-am întâlnit, cu care am povestit și care ne-au învățat că barierele, prejudecățile și etichetele pot fi mici sau mari, pot fi multe sau nu pot fi deloc. Depinde de fiecare om în parte.

foto: arhiva Asociației Club Sportiv Roțile Astrale