Filmul „Sibiu 825”, în regia lui Dumitru Budrala, va avea premiera oficială în 16 octombrie, punctând deschiderea ediției a 24-a a Astra Film Festival.  Proiecția va avea loc în cadrul Galei de Deschidere a festivalului, cu începere la ora 19:00.

Documentarul  este o cronică a Sibiului, care înaintează prin timp, radiografiind momentele înfloritoare, dar și pe cele de mare cumpănă pe care le-a traversat orașul de pe Cibin, de-a lungul celor 9 secole de evoluție.

Situat istoric în punctul de intersecție a nordului cu sudul și a Occidentului cu Orientul, orașul a fost  atacat de nenumărate ori, dar niciodată cucerit. Asalturile tătarilor sau ale  turcilor, ciuma care i-a decimat populația, nu au reușit să distrugă spiritul orașului.

Denumit Cibiunium, Nagyszeben sau Hermannstadt, Sibiul a devenit de-a lungul istoriei sale intense, pentru diferite perioade de timp, un oraș puternic și prosper, centrul comercial, religios, militar, administrativ și cultural al Transilvaniei.

Filmul redă cadre aeriene ale munților care împrejmuiesc orașul, ale satelor pitorești din marginime sau ale bisericilor fortificate. De asemenea, imagini  cu străduțele cochete și pasajele misterioase din orașul de sus, cu acoperișurile cu guri de aerisire ca niște ochi care veghează. Toate acestea, combinate cu fragmente de muzică clasică și cu povestea narată a orașului.

„Am încercat să cuprind în acest film felii din istoria Sibiului, un oraș care a ținut mereu pasul cu istoria sau, uneori, a luat-o înaintea ei. Am încercat să redau o experiență urbană transilvăneană, povestea unică, frumoasă și dramatică în egală măsură, cu etape înfloritoare sau nefaste, în care spiritul european al orașului a dăinuit peste 9 secole și a inspirat ceea ce vedem azi, un centru cultural și turistic, un punct de întâlnire al culturilor și al civilizațiilor din toată lumea”, a declarat Dumitru Budrala, regizorul filmului.

Dumitru Budrala este regizor și doctor în antropologie vizuală, autor de filme antropologice și documentare, de cărți și articole de specialitate. A fondat în 1993 Festivalul Astra Film, un proiect pionier în această regiune a mapamondului, devenit între timp unul dintre cele mai reprezentative evenimente pentru profesioniștii din industria cinematografică, pentru academicieni și cinefili.