Cea de-a opta ediție a Pavilionului de Artă București –  Art Safari, va avea loc între 13 și 23 mai, în acest an, anunță organizatorii. Muzeul temporar va fi deschis în Victoria Tower și va include și un program de vizite pe timp de noapte, cu tur ghidat în expoziții și muzică live.

Evenimentul reunește mai multe expoziții. Curatorul Rodica Marian este cea care a gândit expoziția Samuel Mützner pe urmele lui Claude Monet, din Pavilionul Muzeal. „Un excurs expozițional în opera celui care a ilustrat perfect direcțiile artistice ale unei epoci aflate într-un exploziv proces de reînnoire”, potrivit organizatorilor.

Expoziția surprinde impactul pe care l-a avut asupra operei lui Samuel Mützner impresionismul și neoimpresionismul european, precum și timpul petrecut de acesta alături de pictorul Claude Monet.

“Nu vor lipsi nici pânze din marile sale călătorii în jurul lumii, Japonia fiind fascinația culturală a momentului și mai ales, mărturiile tradițiilor autohtone, poezia priveliștilor românești și a pitorescului Balcic”, mai spun organizatorii.

Seducție și triumf în artă. Femei-artist în România este expoziția organizată în Pavilionul Invitat, în colaborare cu Muzeul Municipiului București. Expoziția va prezenta o serie de lucrări din creația multor artiste din România ce au studiat la München și Paris, apoi au expus în România dar și în Franța, Italia, Spania sau Germania. Echipa curatorială este formată din Elena Olariu, Angelica Iacob, Ana Maria Măciucă-Pufu, Cristina Ioniță-Măciucă și Liana Ivan-Ghilia.

Merica Râmniceanu – Baroneasa/artsafari.ro

Pavilionul Contemporan va găzdui expoziția Superheroes/Antiheroes – Tendințe în arta contemporană românească (curator Raluca Ilaria Demetrescu). Expoziția explorează rolul comunităților creative din România și diversele modalități actuale de expresie vizuală, de la desen la țesătură, instalație sau ceramică.

“Arta supercontemporană românească din acest deceniu nu este ușor de restrâns într-o singură expoziție. Și în ciuda faptului că poate părea provocatoare în conținut sau deconcertantă în estetic, ea este de fapt expresia unor vremuri în care lumea se schimbă cu o viteză amețitoare. Asocierile simbolice și metaforice dintre artă și societate sunt ușor de remarcat în lucrările expuse. Supereroul servește ca metaforă supremă a artistului și capacității sale de a explora, problematiza și critica societatea contemporană”, transmit organizatorii.

Thief of hearts – Irina Dragomir/artsafari.ro

În Pavilionul Central vor fi expuse lucrări aparținând lui Constantin Piliuță, cel care „a adus zâmbetul în istoria artei noastre, produs fie de spectacolul cotidianului contingent, fie ca expresie a încântării atunci când simplitatea lumii se dezvăluie ca mister al său”. Expoziția se va numi Constantin Piliuță. Culoare de zenith, (curator Călin Stegerean).

Ediția a 8-a Art Safari va cuprinde și programul educațional Art Safari Kids – artă pe înțelesul copiilor, prin care participanșii își dezvoltă creativitatea participând la ateliere de artă și tururi ghidate.

Accesul fiecărui vizitator în muzeul temporar Art Safari se face controlat, iar traseul de vizitare este unul tip circuit unidirecțional, fiind stabilite fluxuri de vizitare în zone expoziționale diferite. Vizitatorilor le este verificată temperatura la intrare, iar accesul publicului este permis numai în condițiile purtării corespunzătoare a măștii pe durata vizitei.

Programul de vizitare este de luni până duminică, de la ora 12:00 la ora 21:00 (accesul persoanelor care intră la 20:30 este până la ora 21:30). Tururi de noapte vor fi organizate în zilele de miercuri, joi, vineri, sâmbătă și duminică, de la ora 22:00 la 00:00, cu acces între 22:00 și 22:15.

Ediția cu numărul 7 Art Safari a avut loc anul trecut, în luna septembrie. În ciuda restricțiilor contextului pandemic, 32.405 persoane au vizitat expozițiile din cadrul evenimentului. Muzeul temporar a ocupat cu artă o suprafață de 6.000 de metri pătrați și a găzduit 800 de opere în valoare totală de peste 12 milioane de euro.

Biletele pot fi achiziționate de pe site-ul evenimentului, artsafari.ro, secțiunea Bilete.

Despre Art Safari București

Pavilionul de Artă București – Art Safari se desfășoară sub patronajul Primăriei Municipiului București și CNR UNESCO, în parteneriat cu Institutul Cultural Român (partener principal) și Muzeul Municipiului București, și este un eveniment cultural unic în România ca structură, concept și amploare.

*Foto reprezentativă: artsafari.ro/arhivă