12 filme europene, traduse în șase limbi, sunt disponibile pentru vizionare online, gratuit, în cadrul Festivalului ArteKino, pe tot parcusul lunii decembrie. Printre filmele încărcate pe platforma festivalului se numără și cel al regizorului român Radu Jude, ”Tipografic majuscul”/ ”Uppercase Print”, din 2020.

Acțiunea filmului are loc în România, anul 1981. Ceauşescu este în funcţie, conducând o Românie comunistă. El scrie povestea oficială cu ajutorul Televiziunii Naționale. Mugur Călinescu, un 16 y.o. adolescent, scrie o altă poveste pe pereți cu mesaje de protest scrise cu majuscule împotriva regimului. Poliția Secretă l-a observat, reținut, interogat și distrus.

Filmul românesc este o adaptare după spectacolul documentar omonim semnat de Gianina Cărbunariu. A avut premiera la Festivalul de film de la Berlin, în 2020 și este al șaptelea lungmetraj semnat de Radu Jude. În distribuția filmului se regăsesc actorii Șerban Lazarovici, Bogdan Zamfir, Ioana Iacob, Șerban Pavlu, Alexandru Potocean și Silvian Vâlcu.

Cea de-a șasea ediție a festivalului anual ArteKino este în desfășurare de la începutul lunii decembrie și se va încheia pe 31 decembrie. Filmele ce pot fi vizionate în cadrul festivalului sunt imposibil de vizionat în altă parte decât online.

Pe tot parcursul lunii decembrie, cinefilii pot vota online filmul care consideră ei că ar putea câștiga Premiul Publicului European.

Proiecțiile sunt în șase limbi diferite: franceză, germană, engleză, spaniolă, poloneză și italiană.

Festivalul ArteKino este susținut de Uniunea Europeană și oferă proiecții gratuite de filme ale unor tineri realizatori europeni, cu o gamă largă de probleme sociale și contemporane la care mulți europeni se pot raporta.

*Foto reprezentativă: www.artekinofestival.arte.tv/en