Zidul lui John Lennon sau Zidul Lennon este un obiectiv turistic mai puțin cunoscut în Praga, Cehia. Simbol al libertății și al luptei împotriva comunismului din anii `80, zidul este situat vizavi de clădirea ce adăpostește Ambasada Franței.

Peretele poate fi observat în Piața Velkoprevorske și se află în proprietatea reprezentanților Ordinului Superior Militar de Malta.

lennonwall

Zidul Lennon, Praga, Cehia. Sursa: Google Maps

La prima vedere, poate părea un zid ca oricare altul, acoperit cu graffiti. Ce îl face, însă, special, este istoria lui.

După moartea artistului, în data de 8 decembrie 1980, John Lennon a devenit un simbol al păcii pentru mulți tineri cehi. O imagine a acestuia a fost pictată, imediat după moartea lui, pe o parte retrasă a zidului. De-a lungul timpului, alături de imaginea sa au apărut versuri din cântece aparținând trupei din care acesta a făcut parte, The Beatles, alături de mesaje politice, scrise în graffiti.

În anul 1988, zidul a reprezentat o sursă de iritare pentru regimul communist. Tinerii cehi și-au scris nemulțumirile pe zid, ceea ce a dus la conflicte între sute de studenți și poliție. Mișcarea căruia i-au dat naștere acești tineri a fost cunoscută, în perioada aceea, sub numele de Lennonism, de la numele artistului.

imagine__1

Imagine de pe Zidul Lennon din Praga. Sursa: www.theatlantic.com

Autoritățile comuniste au încercat în repetate rânduri să șteargă mesajele de pe zid, însă acestea apăreau din nou.

Sunt persoane care aseamănă zidul lui Lennon cu zidul Berlinului. Doar că, în acest caz, zidul unește și nu desparte. Sunt voci care spun că mesajele de pe zid au inspirat Revoluția de catifea ce a dus la căderea comunismului în fosta Cehoslovacie, în anul 1989.

theatlantic3

Tineri aprinzând lumânări la Zidul Lennon din Praga, Cehia. Sursă: www.theatlantic.com

Lennon a fost un erou pentru tineretul pacitist din Europa Centrală și de Est, în timpul erei totalitariste. Înainte de anul 1989, în timpul regimului comunist, cântecele aparținând lui John Lennon au fost interzise de autorități pentru că promovau o libertate care nu exista în zonele conduse de comuniști. Unii muzicieni chiar au fost închiși pentru că au interpretat cântece ale artistului.

John Lennon, născut în 9 octombrie 1940, a fost un cântăreț și autor englez care a făcut parte din una dintre cele mai cunoscute trupe muzicale din lume, The Beatles. A promovat constant idea de pace. A fost împușcat în 8 decembrie 1980.

de Adela Cândea

Sursă cover foto: www.theatlantic.com