Un exemplar rar de 3 volume din ”First Folio”, prima colecție cu piesele de teatru ale dramaturgului William Shakespeare, a fost descoperit la biblioteca Mount Stuart de pe Insula Bute, Scoția, fiind evaluat ca una dintre cele mai valoroase exemplare din lume.

Exemplarul este parte a colecției originale de 36 de piese publicată în anul 1623. Descoperirea a fost anunțată de reprezentanții Universității Oxford, potrivit artdaily.com. Emma Smith, specializată în studierea operelor lui Shakespeare la Universitarea Oxford, este cea care a calificat drept autentic volumul descoperit. Astfel, numărul exemplarelor cunoscute până în prezent ajunge la 234, cu puțin timp înainte de aniversarea a 400 de ani de la moartea dramaturgului, ce a avut loc la 23 aprilie 1616. Acest prim folio a fost descoperit la biblioteca Mount Stuart de pe Insula Bute, unde va fi expus pentru public până în luna octombrie.

”Când echipa de la Mount Stuart mi-a spus de acest prim folio mi-a venit greu să cred”, a spus Emma Smith. ”Dar când am fost acolo, să investighez și am văzut volumul, mi-am dat seama că este autentic. A fost un moment emoționant”, a mai spus Smith, potrivit artdaily.com. Profesoara a descris volumul învelit în piele de capră ca ”neobișnuit, cu o mulțime de pagini albe care ar fi trebuit să fie folosite penru ilustrații”. Cartea face parte din colecția Bute, una dintre cele mai importante colecții private de opere de artă și artefacte din Marea Britanie, păstrată la biblioteca Mount Stuart.

shakespeare 1

Sursă foto: http://artdaily.com/

Opera de 3 volume a aparținut unui editor literar din secolul al XVIII-lea, Isaac Reed, potrivit lui Smith.

Într-o scrisoare, Reed spune că a cumpărat acest Folio în anul 1786 și alte înregistrări ulterioare arată că a fost vândult după moartea lui Reed, din anul 1807,  unui anume JW pentru un preț de nimic, de 38 de lire. După această vânzare, nu mai există nicio înregistrare publică a volumului. Acesta nu a fost inclus în recensământul realizat de Sidney Lee în anul 1906. A fost cândva între aceste două momente când a fost achiziționat de Mount Stuart, exemplarul fiind menționat într-un catalog aparținând bicliotecii Bute, în 1896, potrivit mountstuart.com.

Potrivit aceleiași surse, acest folio va juca un rol important în programele educative ale bibliotecii, urmărindu-se atragerea unui număr cât mai mare de tineri prin organizarea de vizite din partea școlilor. Astfel, elevii vor putea admira volumul.

Primul folio a fost publicat la șapte ani după moartea lui Shakespeare, asigurând existența unor piese ca ”Macbeth”, ”Twelfth Night”,”Julius Caesar”, ”As You Like It” și ”The Tempest”, care altfel, ar fi fost pierdute.

Sursă foto imagine reprezentativă: www.mountstuart.com/

de Adela Cândea