Biblioteca Județeană Astra Sibiu a început o campanie de promovare a lecturii în bibliotecă. Luna aprilie este dedicată textelor sacre. În fiecare zi de miercuri, de la ora 17.00, în foaierul bibliotecii, iubitorii de lectură sunt invitați la evenimentul „Biblioteca iubeşte Textele Sacre”.

Evenimentul este o  invitaţie deschisă tuturor celor care îşi doresc să cunoască lectura nu neapărat ca şi mod de a petrece timpul, ci ca o formulă de creştere personală şi evoluţie spirituală. Mai multe informații despre acest proiect, am aflat de la Anca Florinela Vasilescu, coordonator al Departamentului Metodic, Comunicare și Programe.

De la ce a plecat ideea de a organiza astfel de întâlniri?

Anca Vasilescu: Lectura publică este un obiectiv de bază al bibliotecii Astra. Noi deţinem o colecţie impresionantă de carte, doar că oamenii ar trebui din când în când adunaţi, puşi faţă în faţă, să discute pe o anumită temă. Cum temele sunt extrem de variate, putem discuta despre orice domeniu, pentru că biblioteca publică este singura instituţie de tip enciclopedic, în momentul de faţă, în lume. Aşa am ajuns să propunem pentru fiecare lună o temă şi în fiecare săptămână un anumit tip de lectură. Am avut textele sacre hinduse, RIG-VEDA, data viitoare avem filosofia TAO, peste o săptămână avem textele sacre ale astecilor, iar în ultima săptămână din aprilie vom citi din Noul Testament, care este fundamentul civilizaţiei creştine.

biblioteca astra_intalniri

Ce îi atrage pe oameni să vină aici?

Anca Vasilescu: În primul rând vin din prietenie, din prietenia cu actorii de la Teatrul Naţional Radu Stanca, care în prima fază au venit de dragul meu şi acum rămân de dragul lor. Este foarte important să ai oameni care ştiu să vorbească în public, care îi învăţată pe alţii să se exteriorizeze, care reprezintă de fapt motoraşele grupului de lectură. Nu toţi oamenii sunt obişnuiţi să vorbească în public sau să citească în public. Atunci ai nevoie de un spărgător de gheaţă. Pentru această etapă de aclimatizare a unui nou venit în grup, îi avem pe aceşti oameni minunaţi, actorii de la Teatrul Radu Stanca care fac oficiile de experţi. Rostul meu de bibliotecar este acela de facilitator, de om care crează o tematică în conformitate cu nevoile pieței editoriale.

Organizaţi şi alte evenimente literare la Biblioteca Astra?

Anca Vasilescu: Sunt o sumedenie de ateliere pentru copii, dar copiii sunt extrem de ocupaţi. Este pusă o sarcină mult prea mare pe ei, la şcoală, la bibliotecă, la club, acasă, ei trebuie să facă o grămadă de lucruri. Dar pentru adulţi, pentru persoanele de vârsta a treia, pentru seniori, pentru cei care reprezintă o resursă pentru comunicare, nu se face absolut nimic. Noi, ca bibliotecă publică, suntem datori să invităm toate categoriile sociale, indiferent de nivelul de pregătire. Cei la a doua tinereţe ştiu să citească mult mai bine, au o capacitate de a comunica mult mai elevată decât tinerii şi atunci ar fi interesant, inclusiv din acest punct de vedere, o aşezare faţă în faţă a generaţiilor, având la mijloc un text clasic.

Eu cred în puterea de regenerare a omului prin cuvânt şi prin conversaţie.

Ce vă doriţi de la aceste întâlniri?

Anca Vasilescu: Îmi doresc ca până în decembrie acest grup să numere 50 de persoane ca indicator de performanţă. Nu este suficient să dai like la un anunţ, nu este suficient să dai like pentru că îţi place afişul, nu este suficient să citeşti un comunicat de presă, este important pentru tine să îţi faci un bun obicei. Să îţi inserezi în memorie, ca în fiecare miercuri, la ora 17.00, indiferent de anotimp şi de starea meteo, la Biblioteca Astra se citeşte, este sesiune de lectură publică care nu are nimic de tip proz elit, este pur şi simplu umanitate. Oamenii discută între ei, se simt bine, nu vor să mai plece, e un semn bun, asta înseamnă că ceea ce se întâmplă aici merită toată atenţia, tot efortul şi mai ales toată susţinerea. Ca ei sunt mii de oameni în Sibiu, care trebuie să cunoască acest eveniment, să cunoască că sunt bine primiţi şi aşteptaţi la aceste întâlniri. Pentru ei facem asta, nu pentru noi. Eu cred în puterea de regenerare a omului prin cuvânt şi prin conversaţie, prin schimb de cuvinte, prin schimb de gesturi, prin schimb de energii, de idei.

Cum aţi ales temele?

Anca Vasilescu: În funcţie de cum am simţit publicul. Faci un program, dar totuşi trebuie să acopere mai multe gusturi. Aici suntem ca la o cofetărie, luna aceasta facem prăjituri cu frişcă, luna viitoare cu ciocolată, pentru ca fiecare din oamenii acestui oraş să guste măcar o dată din meniul preferat. Avem suficiente resurse pentru a duce aceste sesiuni de lectură publică în 100 de ani.

Aşa aduceţi şi oamenii mai aproape de bibliotecă…

anca vasilescu

Anca Vasilescu

Anca Vasilescu: Da, pentru că noi nu avem bani de promovare, noi nu avem un buget de marketing, dar eu mă bazez foarte mult pe genul acesta de a duce vestea. Una este să îţi spună un cunoscut despre un anumit eveniment şi alta este să îţi spună un ID de pe internet să mergi la un anume eveniment, pentru că sunt sute de evenimente. La care să te duci? Te duci la cele la care deja ai o confirmare că cineva asemeni ţie s-a simţit bine.

Nu am observat studenţii. De ce credeţi că lipsesc?

Anca Vasilescu: Nu ştiu, este o mare enigmă. Noi promovăm aceste evenimente destul de „obraznic” în mediul online, dar nu putem forţa pe nimeni. Trebuie să ai o cultură, să ai un anumit nivel de educaţie pentru a gusta astfel de sesiuni. Este foarte important să-ţi faci obiceiuri bune. Noi ne facem datoria ca bibliotecă publică, să avem un meniu cât mai variat, atât ca tematică, cât şi că ţip de activităţi. În cele din urmă, publicul este cel care decide dacă vine sau nu vine, noi speram să vină, nu toţi odată buluc, pentru că nu avem această educaţie. În România, biblioteca publică are un statut de Cenuşăreasă, pentru că este şi biblioteca undeva pe acolo. Dar totul este să vrei, să vrei să îmbunătăţeşti ceva. Oricine este bine venit, orice este aşteptat de aproximativ 3 luni de zile.

Aveți și alte proiecte în viitor?

Anca Vasilescu: Eu vreau să organizez aceste întâlniri în aşa măsură încât să se desfăşoare fără prezenţa mea, să se constituie un grup informal, care să se autogestioneze în momentul în care eu sunt plecată din localitate sau sunt plecată la o conferinţă. Eu pregătesc cărţile, informaţiile care trebuie prezentate, oamenii care vin au ceva de spus, au o experienţă, majoritatea vin din domenii în care comunicare este cheia şi atunci este foarte uşor. După luna aprilie, vom intra într-un alt tip de registru, care este dedicat literaturii pentru copii. O literatură care nu neapărat se adresează copiilor din punct de vedere biologic, ci se adresează copilului interior din fiecare, pentru că există un apetit pentru stilul ”fantasy” foarte important în momentul de faţă. Noi aducem în discuţie cele mai citite cărţi, autorii care sunt marcanţi pe fiecare gen, dar dorim ca toată învăţătura sau tot ceea ce înseamnă experienta însuşită din lectură să se aplice în realitate şi să îl ajute pe om în lupta cu existenţa, în lupta cu rutina, în lupta cu cotidianul.

de Carmen Buchendrea, studentă în anul II, secția Jurnalism, Facultatea de Știinte Socio-Umane, Universitatea Lucian Blaga, Sibiu