Împlinirea a 400 de ani de la moartea dramaturgului William Shakespeare nu este cu singuranță un eveniment trecut cu vederea în Anglia. Reprezentanții mai multor instituții de cultură din capitala Marii Britanii pregătesc, pentru săptămâna aceasta, evenimente care marchează evenimentul. Unele dintre ele chiar culinare, dar cele mai multe culturale, interactive și deschise publicului larg.

Reprezentanții Colegiului King din Londra, spre exemplu, au gândit un eveniment numit ”Shakespeare400”, o înțelegere între mai multe instituții culturale și educaționale englezești pentru a marca evenimentul.

Timp de o săptămână, vor avea loc reprezentații, programe, expoziții și activități creative, organizate în principalele instituții de cultură din Londra și în împrejurimi.

Scrisoare expusă publicului pentru prima dată

La Biblioteca Britanică a fost organizată expoziția ”Shakespeare în 10 acte”. Evenimentul comemorează aniversarea celor 400 de ani de la moartea lui Shakespeare ”descoperind” publicului 10 spectacole care au contribuit la consolidarea statutului actual al lui Shakespeare.

Expoziția a fost inaugurată la sfârșitul săptămânii trecute și va fi deschisă până în luna septembrie a acestui an.

O istorisire interesantă din viața personală a dramaturgului William Shakespeare a fost făcută publică pentru prima dată, în cadrul expoziției. Într-un jurnal aparținând unui student la drept numit John Manningham, datând din 13 martie 1602, apare o istorisire despre Shakespeare și prietenul său, faimosul actor Richard Burbage. Povestea spune că Shakespeare a furat invitația prietenului său pentru a o vizita pe una dintre fanele actorului după reprezentația acestuia în piesa ”Richard III”, la Teatrul Globe.

Manuscrisul, considerat unic, a fost  expus alături de piese importante din colecția Bibliotecii Britanice, incluzând singurul exemplar al unui scenariu scris de mâna lui Shakespeare, unul dintre cele șase considerate autentice și ediții printate rare, alături de First Folio, dar și o serie de filme, picturi, fotografii, costume și elemente de recuzită.

big

Sursă foto: www.shakespearesglobe.com

Plimbare tematică pe Tamisa

Shakespeare’s Globe invită oamenii la o plimbare tematică, în weekendul 23-24 aprilie. 37 de filme cu o durată de 10 minute, realizate special pentru această ocazie, vor fi proiectate pe malurile Tamisei, porțiunea cuprinsă între Westminster Bridge și Tower Bridge. Fiecare film are ca subiect o piesă aparținând lui William Shakespeare și cuprinde scene filmate în locații imaginate de dramaturg în momentul scrierii piesei. Plimbarea este văzută de organizatori ca un mod accesibil și interactiv de celebrare a celor 400 de ani de la moartea dramaturgului William Shakespeare. Proiecțiile vor rula continuu pe parcursul weekendului permițând privitorului să aleagă o piesă favorită parcurgând distanța dintre cele două poduri.

complete walk

Sursă foto: www.londontown.com

Organizatorii au gândit și o hartă digitală ce poate fi descărcată de pe pagina de internet a instituției sau care poate fi cumpărată în format tipărit înaintea evenimentului din weekend.

Meniuri speciale, în Bankside

shakespeare

Sursă foto: www.shakespearemagazine.com

Într-unul dintre districtele Londrei, Bankside, locul unde au fost create și puse în scenă unele dintre cele mai importante piese ale lui Shakespeare, vor avea loc o serie de reprezentații, tururi ghidate și workshopuri, pentru marcarea celor 400 de ani de la moartea lui William Shakespeare. În plus, proprietarii localurilor din zonă vor oferi trecătorilor, în perioada 18-23 aprilie, meniuri speciale, cu feluri de mâncare și băuturi specifice perioadei în care a trăit William Shakespeare.

Sâmbătă, 23 aprilie, se împlinesc 400 de ani de la moartea dramaturgului William Shakespeare.

de Adela Cândea