Un studiu de scanare a mormântului lui William Shakespeare și o excavație în casa dramaturgului sunt printre proiectele de cercetare care marchează 400 de ani de la moartea sa, informează jurmaliștii postului BBC News.

Potrivit acestora, mormântul lui Shakespeare, aflat la Biserica Sfântă Treime din Stratford upon Avon, nu a fost niciodată până acum excavat, dar a mai fost efectuată o scanare. Acest lucru va permite o investigație făra a perturba sit-ul. Rezultatele vor fi dezvăluite în saptămânile următoare.

Au fost făcute descoperiri într-un mormânt, într-o biserică unde sunt îngropați 5 membri ai familiei Shakespeare. S-au făcut speculații cum că s-ar fi găsit un cavou al familiei Shakespeare în urma scanării și e posibil să existe și alte obiecte, potrivit aceleiași surse. Mormântul unde dramaturgul a fost îngropat în 1616, poartă avertismentul: „Ai grijă, prietene, de-L slujeşti pe Iisus / Să sapi pulberea împietrită aici / Binecuvântat fie cel care va îngriji aceste pietre / Şi blestemat cel ce-mi va mişca oasele“ (foto principală, sursă www.bbc.com, n.r).

Investigațiile asupra mormântului au fost anunțate înainte de Congresul Mondial Shakespeare ce va avea loc în această vară. Congresul are loc din 5 în 5 ani, iar anul acesta se va desfășura atât la Stratford upon Avon, cât și la Londra.

Michael Dobson, profesor specializat pe studiul operelor și vieții lui Shakespeare, de la Birmingham Shakespeare Institute, a declarat că aniversările anterioare au fost „marcate” de rivalități între locul nașterii și locul de muncă al dramaturgului.

Congresul Mondial Shakespeare începe în iulie și va reuni mii de specialiști shakespearieni, cercetători și cadre universitare.

Casa unde s-a născut William Shakespeare, de pe strada Henley (Sursă: Shakespeare Birthplace Trust)

Săpături și la ultima casă a lui Shakespeare

Planurile congresului au fost prezentate la Shakespespare Globe, una dintre locații, în cadrul unui eveniment prezentat împreună cu The Royal Shakespeare Company, reprezentanți ai Universității din Birmingham, King’s College din Londra și Shakespeare Birthplace Trust.

La congres vor avea loc mai multe spectacole, dezbateri, seminarii și conferințe. Vor fi dezvăluite și o serie de rezultate ale unor investigații ce au avut loc în ultima locuință a lui Shakespeare, din Stratford.

În casa lui Shakespeare, despre care se știe că va fi deschisă publicului în luna iulie, au avut loc o serie de săpături executate de repezentanții Shakespeare Birthplace Trust.

Paul Edmondson, reprezentant al organizației de caritate Shakespeare Birthplace Trust, spune că săpăturile au ajutat la conturarea unei imagini mult mai clare a vieții dramaturgului și că au fost făcute descoperiri privind locul în care acesta păstra alimentele la rece – echivalentul unui frigider din secolul XVII – și privind cuptorul familiei.

Acesta a mai spus că toate acestea duc la ideea că Shakespeare ar fi petrecut mult mai mult timp la Stratford decât s-a crezut până acum. Edmondson a mai adăugat că dacă viața publică a dramaturgului era la Londra, locul în care scria ar fi putut fi casa lui din Stratford.

Portretul lui William Shakespeare, deținut de cei de la Shakespeare Birthplace Trust (Sursă: http://www.shakespeare.org.uk/)

Săpături și la Londra

Reprezentantul organizației a mai spus, de asemenea, că viața lui Shakespeare continuă să fie fascinantă pentru cercetători, pentru care viața dramaturgului ”nu va fi niciodată completă”.

Au loc săpături în acest an și în Londra, care vor dezvălui mai multe despre teatrul elisabethan, a declarat Gordon McMullan, directorul London Shakespeare Centre, King’s College London.

În primăvară, reprezentanții  Muzeului de Arheologie din Londra vor desfășura cea mai mare săpătură la sit-ul teatrului Curtain, în Shoreditch. Până acum au avut loc doar săpături de suprafață. Cele de acum ar putea dezvălui cercetătorilor cât de mult din teatrul unde erau puse în scenă piesele lui Shakespeare, s-a păstrat.

Farah Karim-Cooper, reprezentant al departamentului de educație și cercetare a Shakespeare Globe spune că ar putea fi teatrul unde piesa ”Romeo și Julieta” a fost jucată pentru prima dată.

Profesorul McMullan spune că aniversarea care se apropie ar contura ideea unui Shakespeare ca o figură globală – în vreme ce acum un secol, Shakespeare era recunoscut ca un poet național.

Peter Holbrook, șeful Asociației Internaționale Shakespeare, a venit cu ideea organizării congresului atât în Stratford, cât și la Londra. ”Este cel mai potrivit moment, al sărbătoririi centenarului, de a-l aduce pe Shakespeare acasă”, a declarat acesta.

 de Adela Cândea