Astăzi, 1 iunie, aniversăm cu toții nu doar Ziua Copilului ci și 230 de ani de la înființarea primului teatru din Europa Centrală și de EstTeatrul Naţional din Sibiu aniversează oficial 230 de ani de existenţă.

„Împărtăşim astăzi, cu toți prietenii naționalului sibian, cu partenerii și toți cei care iubesc ceea ce facem, o mare bucurie – Teatrul Naţional din Sibiu aniversează oficial 230 de ani de existenţă. La 1788, primarul Sibiului, Martin Hochmeister, construia un teatru care avea loje din lemn de trandafir şi săptămâna teatrală în limba germană. Au trecut 230 de ani de când primul teatru din România şi din Estul și Centrul Europei lua fiinţă ca instituţie. Ce bucurie să putem aniversa ziua teatrului cu ziua copilăriei, a copilului, a ceea ce înseamnă viitorul unei naţii. Iată cum trecutul şi viitorul îşi dau mâna peste timp şi arată ce înseamnă legătura dintre patrimoniu, dintre ceea ce înseamnă trecutul care trebuie valorificat, prezentul care trebuie să fie strălucitor şi viitorul care trebuie să fie plin de speranţă. Asta aniversăm astăzi: trecutul, prezentul şi viitorul, împreună cu tot ceea ce înseamnă dorinţa de înaltă creaţie, pasiunea de a duce mai departe un festival atât de important şi de a pune în pagină ceea ce înaintaşii noştri au ctitorit – prima instituţie de cultură teatrală din Europa Centrală şi de Est.”-Constantin Chiriac, directorul general al TNRS și președintele FITS

Istoric

În 1788, Martin Hochmeister a înfiinţat la Sibiu primul teatru, prin transformarea Turnului Gros din centura de apărare a oraşului în clădire pentru spectacole. În Teatrul din Turn cu loje din lemn de trandafir au început să se joace piese de Shakespeare şi Molière, texte ale iluminiştilor, ale romanticilor germani, toate fiind consemnate în cronicile unui săptămânal teatral în limba germană, înfiinţat în 1778. Însă primele manifestări teatrale din Sibiu sunt menţionate încă din 1582. Cu sprijinul asociaţiei breslelor s-a construit în Piaţa Mare o scenă turnantă, o minune a tehnicii la vremea ei, care se putea roti şi pe care se jucau „Misterele Medievale”. În prezent există la Muzeul Brukenthal prima cortină a unui teatru care s-a născut acum 432 de ani, mărturie de valoare care s-a păstrat în condiţii excepţionale.

Teatrul Naţional „Radu Stanca” este o instituție publică de spectacole de repertoriu care are în componenţă o secţie română şi una germană, prezentând spectacole în cele două limbi şi participând la numeroase coproducţii internaţionale. Radu Stanca este unul dintre cei mai interesanţi autori, dramaturgi, poeţi şi oameni de teatru din România care şi-a legat numele de Sibiu atât ca poet, autor şi eseist, cât şi ca regizor, fondator de teatru şi şcoală. Radu Stanca s-a stins în plină putere creatoare, la doar 42 de ani.

credit foto: Călin Mureșan