„Corpul nostru, intimitatea, sexualitatea sunt aspecte esențiale ale vieții și identității noastre, totuși ne este atât de greu să vorbim despre ele, fiind înconjurate de atâtea tabuuri și blocaje. TOUCH ME NOT este o invitație la dialog”, declară regizoarea Adina Pintilie. „Te invită pe tine, spectatorul, să îți pui la îndoială propriile idei despre intimitate, sexualitate, corp, să fii curios despre Celălalt, care e diferit de tine, și să-ți exerciți capacitatea de empatie, de a te pune în <pielea> Celuilalt.” 

Câștigătorul premiului Ursul de Aur la Berlinala de anul acesta, filmul TOUCH ME NOT va fi lansat în cinematografele din România în data de 15 martie, fiind anticipat de seria de avanpremiere-eveniment TOUCH ME NOT – POLITICILE CORPULUI: „Proiecții speciale în marile orașe din România, însoțite de dezbateri, ce extind procesul auto-reflexiv declanșat de film, creând un spațiu de dialog deschis despre subiecte precum: granițele personale, corpul ca un „câmp de luptă” al ideologiilor, alteritatea, intimitatea și dizabilitatea, fluiditatea genurilor, frumusețea non-normativă, libertatea personală.”, după cum anunță organizatorii. „Filmul TOUCH ME NOT deschide un spațiu de auto-reflexivitate, trecând dincolo de cinema, în zona dezbaterii publice, și devenind mai mult decât un film: o experiență transformativă.”

Foto: CriterionCast.com

Marți, 12 martie, de la ora 20:30, va avea loc în Sibiu, la Centrul Cultural Ion Besoiu, o proiecție a filmului, urmată de o dezbatere cu protagoniștii acestuia, activiști pentru drepturile omului, care vor purta un dialog direct cu publicul din toată țara, despre subiectele acute pe care filmul le pune în discuție:  granițele personale, corpul ca un „câmp de luptă” al ideologiilor, alteritatea, intimitatea și dizabilitatea, fluiditatea genurilor, frumusețea non-normativă, libertatea personală.  Publicul va avea șansa să stea de vorbă cu Christian Bayerlein și Grit Uhlemann, pasionați activiști germani pentru dreptul la intimitate al persoanelor cu dizabilități, actrița de origine britanică Laura Benson, cunoscută pentru rolurile sale din filmele lui Stephen Frears, Alain Resnais și Robert Altman, activista și lucrătoarea sexuală transgender Hanna Hofmann din Germania, alături de regizoarea Adina Pintilie și producătoarea filmului Bianca Oana. 

Foto: irishtimes.com

Filmul TOUCH ME NOT a  fost invitat la peste 50 de festivaluri prestigioase din întreaga lume, printre care Toronto, Karlovy Vary, Viennale, BFI Londra, Sydney, Amsterdam, Sarajevo, Sevilia, Thessaloniki, Ierusalim, São Paulo, Rio de Janeiro, Mumbai, Montreal, și s-a bucurat de o primire extraordinară din partea unora dintre cele mai importante publicații și voci critice internaționale. The Hollywood Reporter descrie filmul ca pe Un tur de forță captivant.. deschide noi orizonturi, Telerama scrie că Îți pune la încercare limitele și tabuurile, Criterion îl clasifică ca fiind Una din marile desoperiri ale anului, The New York Times îl descrie ca fiind Tulburător, intens, imposibil de uitat… corpul ca un tărâm misterios iar Kino Zeit scrie despre acesta: Intim, profund.. Nu e doar unfilm, e o călătorie de auto-cunoaștere.

Foto: Univerzitní kino Scala

TOUCH ME NOT a fost nominalizat pentru European Discovery – Prix FIPRESCI  în cadrul premiilor Academiei Europene de Film, așa numitele „Oscaruri Europene”. Începând cu luna octombrie a anului trecut, filmul a fost lansat în cinematografele din Franța, Germania, Marea Britanie, SUA, Austria, Olanda, Polonia, Grecia, Danemarca, Elveția, Italia, Croația, Bulgaria și urmează să aibă premiera cinematografică în alte peste 20 de țări pe parcursul lui 2019, printre care în curând în Belgia și Spania.

Foto: Facebook Touch Me Not

Proiecția din Sibiu va fi urmată de evenimente conexe în Brașov, București și Cluj Napoca. Mai multe detalii despre eveniment pot fi găsite aici.  Bilete pentru proiecția de film de mâine, de la Centrul Cultural Ion Besoiu Sibiu pot fi rezervate aici.