Academia Suedeză a anunțat că anul acesta vor fi acordate două Premii Nobel pentru Literatură, atât pentru anul 2018 cât și pentru 2019. De asemenea, vor avea loc schimbări în Comitetul Nobel.

Anul trecut, Prmiul Nobel pentru Literatură a fost anulat pe fondul scandalului despre abuzurile sexuale din mediul Academiei Regale Suedeze, care a dezvăluit mai multe nereguli în interiorul instituţiei.

Academia suedeză a afirmat atunci, într-o declarație, că a suferit o criză serioasă și a recunoscut că încrederea în instituție, înființată de regele Gustav al III-lea în 1786 și încă sub patronajul regal, a fost subminată. Ultima dată când premiul de literatură nu a fost acordat, a fost în 1943, la vârful celui de-al doilea război mondial.

În urma întâlnirii de marți (n.r 5 martie 2019 ), Academia Suedeză a stabilit numirea a cinci membri independenți și externi, care vor ajuta Academia Suedeză să selecteze laureații Nobel pentru „următorii câțiva ani”. Modul în care câștigătorul este ales, e un secret bine păzit. Se știe că în jur de 200 de nominalizări sunt revizuite de Academie în februarie, o listă scurtă fiind decisă până în mai, iar ultimii cinci autori sunt studiați în timpul verii. Arhivele care detaliază raționamentul juriului sunt deschise publicului, la 50 de ani de la eveniment.

Anul trecut, scriitoarea Maryse Condé a câştigat „Premiul Nobel alternativ pentru literatură”, inițiat de o Academie Nouă, sprijinită de mai multe personalităţi culturale suedeze. În timp ce câştigătorul premiului Nobel pentru literatură este ales de 18 membri ai Academiei Suedeze, noua distincţie a fost  rezultatul unui demers popular. Lista nominalizaţilor a fost stabilită de 47 de bibliotecari, organizatorii anunţând că au primit 32.000 de voturi din partea publicului.

În 2017, Premiul Nobel Pentru Literatură i-a fost acordat lui Kazuo Ishiguro.

sursa: theguardian.com