2020, anul care a pus distanța între noi mai mult ca niciodată, în care am reînvățat să ne fie dor, dar mai ales anul în care am învățat să iubim mai mult prezența celor dragi, este cu siguranță un an al schimbărilor pentru mulți dintre noi, al introspecției, al redefinirii lucrurilor cu adevărat importante. 2020 este un an al provocărilor inimaginabile și pentru artiști, și instituțiile de cultură. Cum a fost acest an pentru Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, operatorul cultural principal al Sibiului, aflăm de la Constantin Chiriac, directorul teatrului și președintele FITS.
Ați lansat în acest an Scena Digitală, TNRS fiind prima instituție din Sibiu și printre primele din țară care depune un efort în direcția digitalizării repertoriului. Cum s-a văzut acest an din perspectiva artiștilor teatrului și cum s-a dezvoltat Scena Digitală de la momentul lansării ei și până în prezent?
Constantin Chiriac: Cine ar fi crezut vreodată că mediul online, atât de blamat în acești ani pentru felul în care ne îndepărtează unii de alții, va ajunge să ne apropie atât de mult și să fie principala formă de interacțiune cu publicul nostru! Nu a fost ușor pentru nimeni, cu atât mai mult pentru artiști, care au atât de multă nevoie de zâmbetele, căldura și aplauzele spectatorilor. În lipsa acestor întâlniri directe, aveam nevoie să găsim o formulă prin care să fim aproape de public din nou. Am început în luna martie cu un program consistent de evenimente, pe care le-am transmis online, de luni până duminică, pe Facebook, pe canalul de YouTube și pe site-ul teatrului. În iunie, am continuat cu o primă ediție online a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Ceea ce părea o idee nebunească atunci este astăzi un model preluat de toate marile festivaluri de artele spectacolului din lume. Răspunsul neașteptat al publicului, cifrele absolut uluitoare de audiență online, mesajele venite din toată lumea ne-au copleșit și ne-au convins că suntem pe un drum bun. Așa a apărut în vara acestui an „Scena Digitală”, prima platformă de streaming online din Sibiu dedicată spectacolelor de teatru și una dintre primele din țară de acest gen. „Scena Digitală” este totodată o nouă direcție de dezvoltare a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu, întrucât depunem un efort constant de digitalizare a repertoriului nostru. În același timp, producțiile noi s-au dublat ca număr în acest an – pentru fiecare premieră prezentată offline la Sala Mare a teatrului, am creat un corespondent pentru mediul digital, astfel fiecare producție putând fi vizionată atât offline, cât și de oriunde din țară și din lume, online. Suntem astăzi în fața unei noi provocări: accesul pe platforma „Scena Digitala” pe bază de bilet și pe bază de abonament. Aceste două noi servicii, cel de vizionare în regim „pay per view” sau pe bază de abonament, aduc practic o mai mare flexibilitate și libertate publicului, care va putea astfel să aibă acces la spectacolele noastre, nelimitat, de oriunde și de pe orice device. Dincolo de nefirescul urât al acestui an, în cel mai greu an al nostru am reușit să dăm teatrului o dimensiune de neimaginat acum câțiva ani: cea digitală, oferind publicului un nou loc de întâlnire cu artiștii preferați.
Ce spectacole pot fi vizionate pe Scena Digitală și ce producții noi aveți în lucru?
Constantin Chiriac: „Autobahn”, regia Andrei și Andreea Grosu, este primul produs special gândit și creat pentru această platformă. Mini-seria de teatru-film a avut premiera în cadrul ediției speciale online a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu și este astăzi accesibilă pe Scena Digitală. Filmul „Tom și Jerry 2.0”, regia Florin Piersic Jr., la care se adaugă spectacolele „LIVE”, regia Bobi Pricop, „Maternal”, regia Radu Nica, sau „Văzduh”, regia Victor Olăhuț, spectacole special proiectate pentru mediul digital, sunt, de asemenea, disponibile pe Scena Digitală, alături de producții din repertoriul curent, precum „Moroi”, regia Alexandru Dabija, „Opinia Publică”, regia Theodor Cristian Popescu, ori „Felii”, un spectacol de Lia Bugnar cu Ofelia Popii. Acestea sunt doar câteva dintre producțiile anului 2020, înregistrate în condiții de calitate high definition a sunetului și imaginii pe care publicul le poate viziona pe Scena Digitală. Până la finalul anului 2021, treizeci de spectacole vor îmbogăți repertoriul nostru digital. Vorbim aici, pe de o parte, de premiere care vor avea și o variantă digitală, dar care vor fi prezentate și la Sala Mare când va fi posibil; dintre acestea, aș aminti: „O zi de vară”, regia Ofelia Popii, sau „Mici crime conjugale”, regia Mariana Cămărășan. Pe de altă parte, țin să amintesc de spectacolele din repertoriul curent care vor fi filmate în condiții de calitate HD, precum „Zeul carnagiului”, regia Bogdan Sărătean, „Quarttet”, regia Hunor Horváth, „Femei”, concept spectacol Raluca Iani, sau „Oscar și buni Roz”, un spectacol de și cu Diana Fufezan.
Ce speranțe aveți de la anul 2021?
Constantin Chiriac: În 2021, Construim speranța împreună. Aceasta este, de altfel, tema pe care am decis să o dăm următoarei ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, ediție gândită atât pentru mediul online, cât și offline. Suntem optimiști când privim spre viitor și vom face tot ce stă în puterile noastre pentru a aduce zâmbetul pe chipul celor care ne-au fost alături în toți acești ani. Astfel, în timp ce ne continuăm demersurile de digitalizare a repertoriului TNRS, așteptăm cu nerăbdare momentul – acel moment care, la rândul său, se grăbește să ne întâmpine – în care vom reveni în sălile de spectacole pentru a ne putea bucura împreună, direct de emoția reîntâlnirii. E mult dor în gândul și sufletul nostru, iar toată această perioadă de distanțare nu a făcut decât să sporească iubirea pe care o avem pentru public.
Cover foto: TNRS, Rareș Helici
articol publicat în Capital Cultural nr. 25