Pe Maurizio, cu siguranță l-ați remarcat trecând pe lângă voi șarmant, pedalând agale bicicleta-i încărcată cu doi căței ce-mpart cuminți coșulețul din față. Starea de bine pe care ți-o dă văzându-l este cu atât mai mare când începe să-ți povestească despre pasiunile sale, despre iubirea pentru Sibiu, iubirea pentru oameni, reușind să transfere interlocutorului o parte din seninătatea prin care filtrează realitatea. Eu l-am cunoscut pentru prima dată, întâmplător, acum jumătate de an la vernisajul unei expoziții de fotografie, pentru ca acum să scriu despre propriul său proiect fotografic.

Reporter: De ce Sibiu?

Maurizio Marchesini: Am vizitat pentru prima oară ca turist România în 2003 alături de o prietenă dragă. După o călătorie lungă prin mai multe orașe și sate românești, am ajuns să  înnoptăm și în Sibiu. Aș putea spune că a fost dragoste la prima vedere, acest oraș reușind să mă fascineze prin atmosfera aparte pe care o degajă. După această primă întâlnire grozavă cu Sibiul, am luat  decizia să cumpăr o casă aici, ceea ce s-a și întâmplat după un an, a doua vizită aici însemnând și cumpărarea unei case și stabilirea definitivă aici.

Rep.: O decizie foarte importantă luată totuși după o vizită atât de scurtă.

M.M.: Într-adevăr, poate părea nechibzuit din partea mea, însă toată perioada pe care am trăit-o până acum aici mi-a dovedit că am avut dreptate. Mutarea definitivă am făcut-o acum 4 ani, imediat după ce am reușit să închiei toate obligațiile pe care le aveam în Italia.

Rep.: Integrarea într-o nouă comunitate cu o limbă diferită poate fi o provocare pe care puțini o acceptă.

M.M.: Așa este, este o provocare însă o provocare care hrănește sufletul și mintea. În toți acești ani am făcut tot ce mi-a stat în putință pentru a cunoaște mai bine cultura românească. Am străbătut în lung și-n lat țara ceea ce mi-a dat posibilitatea să învăț atâtea! De asemenea, călătoriile astea au fost un motiv excelent pentru a exersa din plin una din marile mele pasiuni și anume fotografia.

Maurizio 2

Rep.: Cu toate acestea, expoziția ta de acum se referă strict la comunitatea rromă. Ai interacționat mult cu aceasta, să înțeleg.

M.M.: Cu siguranță! Aceste vizite de-a lungul și de-a latul României mi-au dat oportunitatea de a interacționa cu această comunitate și să stabilesc legături de prietenie de care sunt foarte mândru. Fiind o persoană foarte curioasă, n-am putut să mă abțin și am intrat în contact cu numeroși membrii ai acestei comunități variate, în special din rândul cortorarilor și căldălarilor. Curând, această lume, acest mediu variat, fascinant a devenit o pasiune pentru mine, pasiune care m-a purtat în fel de fel de orașe și sate din jurul Sibiului dar și din întreaga țară, cunoscând sute de oameni.

Rep.: Să înțeleg că ai fost primit cu ospitalitate? Au fost deschiși ca cineva din afară să arunce așa, priviri indiscrete..?

M.M.: Cu multe dintre aceste familii am consolidat, în timp, o prietenie sinceră și loială. Mediul în care am fost educat a fost unul al toleranței pentru toți, iar eu mi-am îndreptat atenția spre această comunitate care este de-a dreptul surprinzătoare, fascinantă.

Maurizio 3

Rep.: Cum ți-a venit ideea acestei expoziții?

M.M.: Natural. Totul s-a întâmplat natural. Călătorind, fotografiind toate locurile și toți oamenii minunați cu care intram în contact, consider că-i de datoria mea să arăt toate acestea celor care nu au avut ocazia unei interacțiuni intime cu această comunitate. Este modul meu de a aduce un omagiu acestei culturi și de a arăta ceea ce este mai puțin accesibil pentru a îmbunătăți poate, imaginea acestei comunității considerată pe nedrept, de multe ori ca fiind de mâna a doua.Mă bucur foarte mult că această expoziție este o cale de a accesa o realitate fermecătoare pe care majoritatea nu o cunoaște.

  Primaria Sibiului va gazdui începând cu 9 ianuarie  expoziția de fotografie “Țiganii”  realizată de Maurizio Marchesini. Aceasta va  putea  fi vizitată până  în  16 ianuarie.

Maurizio2 Maurizio3 Maurizio4