Rocky Horror Show, unul dintre cele mai cunoscute musicaluri din lume, va fi montat în premieră la Sibiu, într-o variantă în care spectatorii sunt invitați să devină parte integrantă din spectacol. Avanpremiera va avea loc duminică, 22 ianuarie, de la ora ora 19.00, la Oldies Pub.

Povestea a fost scrisă pentru scenă în 1973 de Richard O’Brien și montată de epste  300 de ori.  Spectacolul de la Sibiu va fi regizat de Cosmin Chivu,  stabilit în America de peste 15 ani, absolvent al Academiei de  Arte „George Enescu” din Iași. Momentul teatral include costume scandaloase, frivolitate, giumbușlucuri, glume picante, toate pe acordul a 15 piese muzicale devenite hit-uri.

Studenții aveau nevoie acum de altceva, de un pas înainte

„Este primul meu proiect după plecarea din România, în 1999. Deci, nu am regizat nimic până în momentul de față în țară. Am realizat peste 50 de spectacole în lume, dar am așteptat acest moment și iată că se întâmplă prin bunăvoința domnului Constantin Chiriac și a echipei pe care o conduce, aici, la Teatrul Național „Radu Stanca”. De ce musical? Pentru că propuneri au fost pe mai multe direcții. Studenții aveau nevoie acum de altceva, de un pas înainte. Chiar dacă nu am făcut doar musicaluri în Statele Unite sau în alte părți ale lumii, am considerat de cuviință că merită să luăm acest risc, să oferim această șansă. Întrebarea a fost cu ce spectacol? Venim cu ceva pur și simplu american? Cu o chestie destul de simplă? Sau ne gândim la ceva complex? Rocky Horror Show are o istorie de peste 40 de ani, dincolo de povestea care are conotații Harry Potter”, a spus regizorul Cosmin Chivu.

Acțiunea se petrece într-un castel sinistru, în care un cuplu de tineri proaspăt logodiți ajunge din întâmplare, după ce mașina lor s-a stricat în miez de noapte. În castel îl descoperă pe Frank N. Furter, un om de știință, în aparență nebun, cu aspect androgin, care, de fapt, este un extraterestru de pe planeta Transvestite din galaxia Transilvania, și care creează ființe umane în eprubetă. Cuplul este sedus și încuiat în castel, dar în cele din urmă eliberat de către funcționarii care preiau controlul.

Studenți de la actorie, repartizați în distribuția spectacolului

„Există în distribuție doi actori care sunt de la Teatrul Național <<Radu Stanca>> și nouă studenți ai Universității <<Lucian Blaga>> din Sibiu, din anii III-licență și I-II-masterat, actori tineri care au valențe extraordinare. Știu să cânte la instrumente, știu să citească note, știu să danseze, știu să joace, dar nu separat, ci toate în acelaşi timp. Acesta este lucru cel mai complicat. Așa cum se învață actoria, nu numai în România sau în Estul Europei, ci în toată Europa, lucrurile se fac separat. În momentul în care îi spui unui actor că trebuie să cânte la un instrument, să danseze, să și simtă ce spune, atunci devine foarte greu. Noi am avut un timp foarte scurt. Practic, am început cu câteva repetiții, patru sau cinci înainte de sărbători. După 3 ianuarie am continuat aproape în fiecare zi.  Se pare că suntem pe o cale foarte bună de a termina și de a intra în programul de avanpremieră. Vorbim de sfârșitul acestei săptămâni”, a mai precizat regizorul.

Organizatorii au ales clubul Oldies pentru că spectacolul are cerințe foarte mari din punct de vedere al ambientului, al decorului. Programul dens al Teatrului Național și timpul de repetiție obligatoriu foarte strâns au dus la dorința de a crea un spațiu nou. O idee în care spectatorii tineri, cei care poate nu se gândesc să meargă la teatru înainte de a merge la un bar sau în club, să fie atrași. Povestea este gândită pentru a fi adusă în fața celor mai tineri spectatori.

„Este o piesă cu text spumos și partitură foarte generoasă”

Cosmin Chivu menționează și faptul că: „Rocky Horror Show este o propunere provocantă pentru un regizor din cel puțin două motive. Pe de o parte piesa în sine, care a atras milioane de fani din întreaga lume. Pe de altă parte faptul că dincolo de o poveste captivantă a unor personaje fictive, extrem de colorate, parte din ele venite în vizită pe Pământ din <<Galaxia Transilvania>>, mesajul în sine se concretizează ca un comentariu acid și o reflecție profundă a relațillor interumane. Este o piesă cu text spumos și partitură foarte generoasă. Prin natura ei atrage spectatorii tineri. Am onoarea să-o pun în scenă într-un context inedit aici, în Sibiu, capitala teatrului românesc. Oriunde ar fi montat, acest proiect are nevoie de actori cu o disponibilate specială pe parte muzicală, de mișcare și actorie. Vă invit să fiți alături de ei in Galaxia Transilvania”.

În distribuție: Denisa Pintiuță, Denisa Lupu. Iustinian Turcu, Alin Turcu, Marian Bureață, Gabriela Pîrlițeanu, Oana Marin, Ali Deac, Vlad Jinga, Ștefan Tunsoiu, Raj-Udrea Alexandru, Vladimir Petre.

foto: Dragoş Dumitru

de Cătălin Pilea