Ce a rămas în urma FITSonline 2020? Ne-a întărit Puterea de a crede, aș zice, după cum o afirmă și tema din acest an. Constantin Chiriac și echipa sa au făcut un gest de solidaritate față de spectatorii festivalului, de a organiza o ediție online FITS. Pentru cei aflați dincolo de ecranele laptopurilor, telefoanelor sau altor dispozitive, această ediție a însemnat în primul rând o promisiune ținută.
În plină pandemie, când marile festivaluri din lume s-au anulat, Sibiul s-a adaptat spontan contextului și a transmis online spectacole de teatru, dans, operă, confe­rințe, circ contemporan, outdoor, spec­tacole pentru copii și discuții live. În total 138 de evenimente. Singurul regret al multora, cei care au urmărit cu pasiune festivalul, a fost că nu au reușit de fiecare dată să se sincronizeze cu programul, deși și-ar fi dorit să vadă cât mai multe. Și aici, C. Chiriac a găsit soluția. Din luna iulie, în fiecare sâmbătă, va fi reluată câte o zi din festival, până la finalul anului. Astfel, programul festivalului va fi redifuzat, pe parcursul anului încă de trei ori.
Revista Capital Cultural vă oferă și în acest an, o ediție specială în care punctează momentele importante ale festivalului. Am fost martorii unui eveniment inedit, generat de contextul pandemiei, și care va rămâne în istoria festivalului ca un moment de cotitură ce a dus la crearea unor noi secțiuni în următoarele ediții ale FITS, dar și la înglobarea noilor tehnologii în spectacolul scenei contemporane.
Cu siguranță, cei care au urmărit măcar o conferință specială sau un spectacol, nu au rămas indiferenți la oferta FITSonline pe care organizatorii ne-au oferit-o cu generozitate, într-o perioadă în care avem atât de multă nevoie să ne simțim împreună, chiar și de la distanță.

foto: R.O.O.M._Noism Company Niigata_foto credit Kishin Shinoyama