Schimbarea lumii cunoscute cu care ne confruntăm de jumătate de an individual și în comunitățile în care trăim, ne-a obligat să regândim planul nostru editorial pe 2020. Ediția din februarie a ieșit din tipar exact cu o zi înainte să fie declarată starea de urgență. Scriam atunci despre provocări, poluare, timp liber și intimitate, fără să anticipăm ce avea să urmeze. Cele 2000 de reviste au stat două luni împachetate neștiind atunci când, cum și dacă vor mai fi distribuite. În martie deja ne-am repoziționat în selecția subiectelor și ne-am întrebat dacă mai e nevoie de revista tipărită. Așa ne-a venit ideea să realizăm o serie de trei numere distincte, dar cu numitor comun: realitățile anului 2020. Cele trei reviste – vară, toamnă și iarnă – vor „fixa „memoria anului 2020” pentru alte generații.


Ne-am propus să vorbim despre experiențele oamenilor în aceste luni, de la medici, artiști, manageri, antreprenori, până la lucrători comerciali sau voluntari. Poveștile lor ne pot inspira, iar empatia și încrederea în suportul comunității stimulează mobilizarea oamenilor.
Primul număr special din această serie, Capital Cultural nr. 23 – ediția de vară- cuprinde interviuri și reportaje despre schimbările pe care le-a generat pandemia; aflăm cum s-a accelerat procesul de digitizare în cadrul instituțiilor de stat, cum au fost afectate relațiile de cuplu, cum s-au acomodat oamenii cu telemunca sau despre dispariția graniței dintre spațiul profesional și cel privat.


Oameni de la Fundatia Comunitară, Vă ajutăm din Sibiu sau Crucea Roșie Sibiu povestesc experiența de teren unde au ajutat oameni izolați în carantină. Totodată, veți găsi opinii despre proiecte artistice care ne-au susținut moral în pandemie, dar și un interviu cu un psiholog american despre pandemie și depresie.
Vă invităm și pe voi să ne povestiți experiențele voastre din timpul izolării sau să scrieți despre ce ați redescoperit la voi sau la cei din jur, în ultimele luni. Ne găsiți oricând, pe www.capitalcultural.ro.

*articolul face parte din ediția tipărită Capital Cultural nr. 23.