Cum ediția de anul acesta a FITS a fost obligată să se mute online, străzile Sibiului au fost neobișnuit de liniștite pentru luna iunie. Nici urmă de roiul de participanți la festival, artiști, voluntari, turiști sau localnici grăbindu-se de la un spectacol sau de la o locație la alta, așa cum ne-am obișnuit în ultimele două decenii. În ciuda acestor circumstanțe, un eveniment aflat la a treia ediție sub umbrela festivalului – Therme Forum – a reușit să ducă un pas mai departe dezbaterea privind construcția noului centru de spectacole și conferințe al Sibiului. Yaroslava Babenchuk**, Senior Innovation Lead, a acceptat să ne răspundă la câteva întrebări despre Forum și influența sa în modelarea viitorului teatru al Sibiului.

Te rugăm să ne spui de ce este important Therme Forum? Cine participă la acest eveniment?
Yaroslava Babenchuk: Therme Forum. Teatru și Arhitectură este un eveniment public deschis tuturor participanților interesați din cadrul FITS. Ajuns acum la a treia ediție, Therme Forum analizează toate aspectele procesului de concepere și planificare care precedă proiectarea și construcția noului teatru/centru de congrese din Sibiu.
Este o abordare unică a unui proiect de acest gen, în sensul că permite orașului să se pregătească mai bine pentru procesul de proiectare și construcție a unei noi structuri de asemenea amploare, analizând proiecte similare din lume și descoperindu-le know-how-ul, învățând de la manageri de top ai unor structuri similare de pe tot mapamondul despre realitatea operării unor asemenea structuri, prevăzând viitorul formelor de artă și pregătindu-se pentru evoluția sa în contextul transformărilor tehnologice etc.
Forumul permite conversații transdisciplinare între arhitecți, artiști, manageri, fondatori, decidenți politici și publici, conversații care nu au loc de obicei în această etapă a proiectului și, prin urmare, adesea blochează proiectul pe parcurs sau creează riscuri ce sunt mult mai greu de gestionat după demararea proiectului. Aducând laolaltă toți acești actori încă de acum, echipa de conducere a proiectului asigură o abordare holistică a viitorului acestei structuri și se asigură că orașul primește cea mai bună completare posibilă a infrastructurii sale civice.

Care au fost provocările în organizarea ediției de anul acesta a Therme Forum online?
Yaroslava Babenchuk: Provocarea formatului online de anul acesta s-a dovedit chiar productivă. Organizatorii au putut implica invitați situați geografic foarte departe de Sibiu și care nu au putut participa la Forum în anii trecuți; conversațiile au fost foarte animate și interactive, căci dinamica dintre invitați a trebuit să se schimbe, de vreme ce nu venea energie de la public, așa cum se întâmpla înainte într-un spațiu convențional. A fost un proces de producție mult mai complex, fiindcă a implicat și tehnologie și foarte multă experimentare, dar echipa cu care am lucrat la proiect a făcut o treabă foarte bună și totul s-a derulat foarte bine.
Desigur, ne-a lipsit să avem publicul în față; și sunt multe lucruri la care trebuie să ne gândim în vederea abordării acestei provocări în viitor. Cel mai probabil, vom căuta modele hibrid, cu o parte din invitați și public în sală și alții alăturându-se virtual.

Care au fost pentru tine cele mai importante momente ale ediției 2020? Ce concluzii s-ar putea trage anul acesta?
Yaroslava Babenchuk: Cred că am învățat cu toții că tehnologia poate fi extrem de utilă în domenii în care nu am încercat-o niciodată cu adevărat. Prin faptul că nu am adus invitații la Sibiu, amprenta de carbon a evenimentului a fost, de fapt, minimă. Nu s-au cheltuit fonduri nici pe logistica deplasărilor; invitații au economisit o grămadă de timp, care în zilele noastre este adesea mai valoros decât banii. Acesta este un eveniment în care acumulăm cunoștințe și cred că am învățat cu toții că uneori merită să studiezi noi metode de a face lucrurile, fără să fim forțați de pandemie.
Pentru mine personal, aceste evenimente sunt o sursă de inspirație și energie. Am început să fac cercetări în domeniu și mi-am dat seama că există un gol de cunoștințe când vine vorba de planificarea spațiilor pentru artele spectacolului. Aceste clădiri sunt construite adesea cu intenții bune, cu pasiune, generozitate, angajament, dar ele sunt și spații în care publicul ALEGE să vină. Dacă se construiește o clădire de birouri prost gândită, oamenii vor suferi, dar o vor folosi, cel mai probabil. Dacă o fabrică este prost gândită/construită, e posibil ca autoritățile să o închidă. Dar faptul că oamenii merg să vadă un spectacol e alegerea lor. Ei își părăsesc confortul propriei locuințe pentru a face asta. Trebuie să fie ceea ce se numește „al treilea spațiu” pentru oameni, după casă și locul de muncă, unde să se simtă bine și să își dorească să revină. Forumurile ne ajută să înțelegem cum să obținem asta.
În ceea ce privește rezultatul dorit al evenimentului, în fiecare an după Forum devine tot mai clar că acesta este modul corect de a aborda un proiect de acest tip. Trăim vremuri de schimbări majore, iar modelele/abordările vechi sunt adesea prea riscante atunci când vorbim de planificarea unor investiții de o asemenea anvergură sau însemnătate. Acest proces va pune Sibiul pe harta a numeroase sectoare care nu s-au gândit niciodată să investească mai mult timp în concepție și au trecut direct la planificare și proiectare.

Cum va contribui Therme Forum la modelarea viitorului teatru din Sibiu?
Yaroslava Babenchuk: Până acum, Forumul a implicat în programul său 46 de invitați din 13 țări, toți lideri în domeniile lor de activitate la nivel global. Avem un set unic de opinii, recomandări, feedback și idei care ne vor permite nu doar să construim o structură bine gândită în Sibiu. Acest Forum va transforma industriile implicate în genul acesta de proiecte la nivel global. Aceasta este calea ce trebuie urmată și totul a început la Sibiu.

Comparativ cu anul trecut, cât de mult s-a apropiat Sibiul de azi de așezarea primei cărămizi a noului centru cultural?
Yaroslava Babenchuk: Din câte am înțeles eu, municipalitatea Sibiu se apropie de semnarea contractului cu Arup pentru studiul de pre-fezabilitate al proiectului*. Este un pas necesar al procesului și va dura câteva luni înainte de pregătirea competiției și apoi faza de implementare să crească entuziasmul pentru acest proces. Cred că mai e mult până la prima cărămidă, dar am putea vedea la orizont primii pași în stabilirea fundamentului.

  • În ziua de după acordarea acestui interviu, Municipiul Sibiu a anunțat oficial că a semnat cu Ove ARUP & Partners International Limited contractul pentru elaborarea studiului de prefezabilitate pentru construcția noului centru de spectacole și conferințe al Sibiului.

*articol publicat în Capital Cultural nr. 22, ediție specială FITSonline 2020