Centrul Naţional al Dansului Bucureşti lansează a şasea ediţie RAP, care anul acesta deschide programul către o dimensiune euroregională de rezidențe est-europene de dans: ReeDANS.

Prin intermediul rezidențelor artistice, Centrul Naţional al Dansului Bucureşti își propune să creeze un spațiu de lucru și reflecție pentru profesioniștii domeniului, un cadru stimulativ pentru schimbul de idei și bune practici în domeniul artelor performative, al dansului contemporan, invitând la un dialog intercultural artiști şi mentori din Ucraina, România, Bulgaria.

Primul apel la proiecte va fi deschis până pe data de 15 martie şi se adresează artiştilor români. În urma apelului vor fi selectaţi doi coregrafi, care timp de trei săptămâni îşi vor dezvolta ideile de proiecte în spaţiul RAP din cadrul  Fabricii de Pensule din Cluj-Napoca.

Cele două rezidenţe se vor desfăşura în perioada 21 mai – 9 iunie, respectiv 3-22 iunie.

Aplicaţiile vor fi trimise la adresa de email office@cndb.ro şi trebuie să conţină:

  • prezentarea ideii de proiect pe care doriţi să o dezvoltaţi
  • curriculum vitae
  • portofoliu
  • scrisoare de motivaţie

Centrul Naţional al Dansului Bucureşti asigură:

  • Cazare la Cluj-Napoca pe durata rezidenței
  • Spațiu de lucru (Studioul RAP) și sprijin logistic pentru perioada rezidenței
  • Buget de producție în valoare de 2.250 de lei
  • Onorariu în valoare de 4.600 de lei brut
  • Asistență tehnică din partea echipelor CNDB și Fabrica de Pensule

Juriul acestei ediţii este format din: Vava Ştefănescu, Mihai Mihalcea, Andreea Andrei, Mădălina Dan, Viktor Ruban, Jivko Jeliazkov.

La finalul rezidențelor, fiecare artist va avea o prezentare publică, urmată de discuții cu publicul, în care va arăta rezultatele procesului de laborator și al dialogului cu mentorii.

Viktor Ruban – coregraf-cercetător, scenarist, interpret, dansator, profesor, producător şi formator – este mentorul celor două rezidenţe artistice.

Viktor Ruban este directorul general al Ruban Production ITP Ltd., director de program și co-fondator al platformei internaționale de dans „Impulse of Transformation”, co-fondator al „Impulse.Transformation.Platform” şi director artistic al #KyivDanceResidency, spațiu de dans – platformă pentru studii internaționale de mișcare și cercetare în domeniul dansului, practicilor somatice și performative.

Artiştii selectaţi vor fi anunţaţi pe data de 20 martie.

ReeDANS este un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.